Sposób przygotowania:
Lody o smaku gumy balonowejETAP 1:
Przygotuj kąpiel parową.
Do dużej miski wlej żółtka, dodaj połowę cukru pudru. Miskę ustaw na garnku z gotującą się wodą i ubijaj. Żółtka mają potroić objętość, masa musi być lśniąca i gęsta. Gotową masę wystudź.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z resztą cukru pudru, pod koniec ubijania dodaj ekstrakt i barwnik. Do ubitej śmietanki dodaj masę z żółtek i delikatnie wymieszaj.
Masę przelej do pojemnika o pojemności litra ( najlepiej z pokrywką). Lody zamrażaj przez co najmniej 4-5 godzin a najlepiej przez całą noc.
Lody są plastyczne, łatwo się nabierają, nie wymagają wcześniejszego wyjmowania z zamrażarki.
SylaUla
biedroneczki
mocsłodkości