berciq

berciq

Szef Kuchni
[Przepisów: 17]

Pulchne racuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo pulchne i delikatne w smaku placuszki drożdżowe idealnie nadają się na drugie danie na obiad.

Pulchne racuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulchne racuszki

 

Sposób przygotowania:

Pulchne racuszki
Mleko lekko podgrzać. Rozpuścić w nim drożdże. Do miski wsypać mąkę, dodać jajko. Rozmieszać mikserem. Wlać mleko z drożdżami, dodać cukier. Miksować. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, smażyć placuszki na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Można podawać z cukrem i ze śmietaną 18%.
Pulchne racuszki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodając drobinę cukru.
Pulchne racuszki
Wsypać mąkę, dodać jajko i wymieszać, nastęonie wlać mleko z drożdżami.
Pulchne racuszki
Czekamy, aż ciasto wyrośnie, podwajając swoją objętość.
Pulchne racuszki
Smażymy placuszki aż będą rumiane - badzo szybko są gotowe.