Sposób przygotowania:
Pralinki do koszyczka
Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Następnie barwimy czekoladę wg tego przepisu https://gotujmy.pl/czekoladowe-jajeczka,przepisy-wielkanoc-przepis,184838.html
Zabarwioną czekoladą dekorujemy wnętrza każdej foremki. Odstawiamy do zastygnięcia.
Gdy czekolada stanie się twarda wnętrze każdej foremki za pomocą pędzla malujemy białą czekoladą. Odstawiamy, by czekolada zastygła. Następnie ponownie malujemy wnętrza foremek i wkładamy do lodówki.
Zabieramy się za ekspresowe nadzienie.
Herbatniki za pomocą wałka rozcieramy na proszek. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej łyżkę kawy rozpuszczalnej u mnie Inka. Następnie wsypujemy pokruszone herbatniki i delikatnie mieszamy.
Gotowym nadzieniem napełniamy przygotowane wcześniej pralinki. Na co drugie jajeczko nakładamy za pomocą rożka białą czekoladę. Od razu przykładamy drugą część jajeczka i z wyczuciem dociskamy. Lepiej nie dociskać za mocno, bo czekolada może pęknąć.
Tak przygotowane pralinki wstawiamy do lodówki. Schłodzone ostrożnie wyjmujemy z formy. Brzegi można zamaskować tasiemką.
Ja zrobiłam prawie 100 takich jajeczek dlatego ilość czekolady i nadzienia była znacznie większa
Zabarwioną czekoladą dekorujemy wnętrza każdej foremki. Odstawiamy do zastygnięcia.
Gdy czekolada stanie się twarda wnętrze każdej foremki za pomocą pędzla malujemy białą czekoladą. Odstawiamy, by czekolada zastygła. Następnie ponownie malujemy wnętrza foremek i wkładamy do lodówki.
Zabieramy się za ekspresowe nadzienie.
Herbatniki za pomocą wałka rozcieramy na proszek. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej łyżkę kawy rozpuszczalnej u mnie Inka. Następnie wsypujemy pokruszone herbatniki i delikatnie mieszamy.
Gotowym nadzieniem napełniamy przygotowane wcześniej pralinki. Na co drugie jajeczko nakładamy za pomocą rożka białą czekoladę. Od razu przykładamy drugą część jajeczka i z wyczuciem dociskamy. Lepiej nie dociskać za mocno, bo czekolada może pęknąć.
Tak przygotowane pralinki wstawiamy do lodówki. Schłodzone ostrożnie wyjmujemy z formy. Brzegi można zamaskować tasiemką.
Ja zrobiłam prawie 100 takich jajeczek dlatego ilość czekolady i nadzienia była znacznie większa
edytaha
Beatris
misia5