SUPERPRZEPIS

Pralinki do koszyczka

  • 3
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Pralinki do koszyczka Więcej zdjęć (12)

Małe kolorowe a do tego niepozorne świąteczne pralinki. Idealne do koszyczka i jako świąteczna dekoracja stołu. Uwielbiają je i dzieci i dorośli.

Składniki:

Pralinki do koszyczka

 

  • Czekolada barwiona:

 

  • 25 g białej czekolady
  • 5 barwników w proszku
  • mleko skondensowane w tubce zwykłe
  • 10 g mlecznej czekolady

 

  • Czekolada do pokrycia jajeczek:

 

 

 

  • Nadzienie:

 

  • 125 ml śmietany kremówki
  • 30 g kakaowych herbatników
  • zaparzona w niewielkie ilości kawa inka ( 1 łyżka)

 

  • 5 małych kubeczków ( ja użyłam filiżanek )
  • pędzelek taki do malowania farbami (wyparzony i z niewypadającym włosiem)
  • foremka do czekoladek
  • 7 dekoratorów zrobionych np. z papieru do pieczenia

Sposób przygotowania:

Pralinki do koszyczka
Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Następnie barwimy czekoladę wg tego przepisu https://gotujmy.pl/czekoladowe-jajeczka,przepisy-wielkanoc-przepis,184838.html 

Zabarwioną czekoladą dekorujemy wnętrza każdej foremki. Odstawiamy do zastygnięcia. 

Gdy czekolada stanie się twarda wnętrze każdej foremki za pomocą pędzla malujemy białą czekoladą. Odstawiamy, by czekolada zastygła. Następnie ponownie malujemy wnętrza foremek i wkładamy do lodówki.

Zabieramy się za ekspresowe nadzienie. 

Herbatniki za pomocą wałka rozcieramy na proszek. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej łyżkę kawy rozpuszczalnej u mnie Inka. Następnie wsypujemy pokruszone herbatniki i delikatnie mieszamy. 

Gotowym nadzieniem napełniamy przygotowane wcześniej pralinki. Na co drugie jajeczko nakładamy za pomocą rożka białą czekoladę. Od razu przykładamy drugą część jajeczka i z wyczuciem dociskamy. Lepiej nie dociskać za mocno, bo czekolada może pęknąć.

Tak przygotowane pralinki wstawiamy do lodówki. Schłodzone ostrożnie wyjmujemy z formy. Brzegi można zamaskować tasiemką. 

Ja zrobiłam prawie 100 takich jajeczek dlatego ilość czekolady i nadzienia była znacznie większa
Pralinki do koszyczka
W kąpieli wodnej rozpuszczamy biała czekoladę
Pralinki do koszyczka
Tak samo jak i biała topimy czekoladę mleczną
Pralinki do koszyczka
Do pojemniczków dajemy mleko skondensowane oraz barwnik
Pralinki do koszyczka
Rozprowadzonymi barwnikami barwimy białą czekoladę
Pralinki do koszyczka
Za pomocą dekoratorów ozdabiamy wnętrza foremek
Pralinki do koszyczka
Na zastygłą kolorową czekoladę nanosimy pierwszą warstwę białej czekolady
Pralinki do koszyczka
Gdy zastygnie piewsza warstwa po raz drugi smarujemy wnętrze foremek
Pralinki do koszyczka
Gotowe nadzienie nakładamy do przygotowanych pralinek
Pralinki do koszyczka
Dookoła co drugiego jajeczka nakładamy białą czekoladę
Pralinki do koszyczka
Dociskamy drugie jajeczko i odstawiamy do zastygnięcia
Pralinki do koszyczka
Gotowe nadzienie do pralinek