Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Książka Kucharska: Przepis na lody - 12 propozycji na domowe lody

Domowe lody cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Domowe lody cytrynowe to idealny orzeźwiający deser z nutą kwasowości który nadaje się dla całej rodzimy.

Domowe lody cytrynowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Domowe lody cytrynowe

 

Sposób przygotowania:

Domowe lody cytrynowe
Do rondelka wlewamy zimne mleko oraz schłodzoną śmietanę, dodajemy szczyptę soli oraz cukier puder. Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy sok z całości. Dodajemy do masy śmietankowo mlecznej i mieszamy całość do rozpuszczenia się cukru.

Uzyskaną masę przelewamy do maszyny do lodów i włączamy ją na około 30-40 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Jeżeli nie posiadamy maszyny masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki, mieszamy co 30 minut przez około 7 godzin. 
Domowe lody cytrynowe
sparzoną cytrynę ścieramy i wyciskamy sok
Domowe lody cytrynowe
do rondelka wlewamy mleko śmietanę dodajemy sól i cukier
Domowe lody cytrynowe
do masy mleczno śmietankowej dodajmy cytrynę
Domowe lody cytrynowe
całość mieszamy do połączenia się składników
Domowe lody cytrynowe
przelewamy masę do maszyny do lodów i włączamy na 30-40 minut.