Sposób przygotowania:
Domowe lody cytrynowe
Do rondelka wlewamy zimne mleko oraz schłodzoną śmietanę, dodajemy szczyptę soli oraz cukier puder. Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy sok z całości. Dodajemy do masy śmietankowo mlecznej i mieszamy całość do rozpuszczenia się cukru.
Uzyskaną masę przelewamy do maszyny do lodów i włączamy ją na około 30-40 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Jeżeli nie posiadamy maszyny masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki, mieszamy co 30 minut przez około 7 godzin.
Uzyskaną masę przelewamy do maszyny do lodów i włączamy ją na około 30-40 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Jeżeli nie posiadamy maszyny masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki, mieszamy co 30 minut przez około 7 godzin.