Sposób przygotowania:
Mini pizza pełna smaku i koloru
Z podanych składników przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Wlewamy go do miski z przesianą mąką i odstawiamy do ruszenia. Gdy drożdże zaczną rosnąć dodajemy pozostałe składniki ciasta i zarabiamy gładki i bardzo elastyczne ciasto. Wkładamy je do miski posmarowanej olejem do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy dodatki.
Paprykę kroimy w kostkę. Tak samo kroimy kiszonego ogórka. Umyte pieczarki kroimy na plasterki. Cukinię kroimy na plasterki, a te na połówki. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze cząstki. Plastry baleronu rwiemy na mniejsze kawałki. Mozzarellę kroimy na plastry ( dzieciaki pokroiły ją na jeszcze mniejsze kawałki). Żółty ser ścieramy na tarce.
Sos:
Do przecieru pomidorowego dodajemy pozostałe składniki sosu i dokładnie wszystko mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, tniemy na cztery w miarę równe części i robimy z nich kulki. Każdą kulkę cienko rozwałkowujemy i smarujemy sosem pomidorowym.
Na pizzę układamy dodatki, posypujemy startym serem i pieczemy w 200 st przez około 15-20 minut.
Z racji różnego wieku dzieci dwie pizze były z pieczarkami, a pozostałe bez.
Paprykę kroimy w kostkę. Tak samo kroimy kiszonego ogórka. Umyte pieczarki kroimy na plasterki. Cukinię kroimy na plasterki, a te na połówki. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze cząstki. Plastry baleronu rwiemy na mniejsze kawałki. Mozzarellę kroimy na plastry ( dzieciaki pokroiły ją na jeszcze mniejsze kawałki). Żółty ser ścieramy na tarce.
Sos:
Do przecieru pomidorowego dodajemy pozostałe składniki sosu i dokładnie wszystko mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, tniemy na cztery w miarę równe części i robimy z nich kulki. Każdą kulkę cienko rozwałkowujemy i smarujemy sosem pomidorowym.
Na pizzę układamy dodatki, posypujemy startym serem i pieczemy w 200 st przez około 15-20 minut.
Z racji różnego wieku dzieci dwie pizze były z pieczarkami, a pozostałe bez.