Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 386]

Lody pistacjowe na patyku w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prawie każdy z nas uwielbia lody i chętnie sięga po nie szczególnie w najgorętszych miesiącach w roku.

Lody pistacjowe na patyku w czekoladzie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lody pistacjowe na patyku w czekoladzie

 

  • silikonowa forma do lodów na patyku
  • kilka kropel oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki czekolady (90% kakao)
  • trochę pistacji (pokruszyć)

 

  • Masa pistacjowa na lody:
  • 150 g pistacji (prażone)
  • 90 g jogurtu greckiego (0% tłuszczu)

Sposób przygotowania:

Lody pistacjowe na patyku w czekoladzie
🔘 Masa pistacjowa na lody: do kielicha z blendera wrzucić pistacje i dokładnie zmiksować, następnie dodać jogurt grecki i szpatułką silikonową delikatnie wymieszać na gładką, kremową masę.

🔘 Masę pistacjową za pomocą łyżki umieścić w formie silikonowej, włożyć patyczki i wygładzić. Teraz można wcisnąć kilka całych lub pokruszonych pistacji dekorując dodatkowo lody. Potem lody wstawić do zamrażarki na około 5 godzin, aż masa całkowicie stwardnie.

🔘 Następnie w gorącej kąpieli wodnej, roztopić czekoladę, dodać pokruszone pistacje, kilka kropel oleju kokosowego i wymieszać. Czekoladę przelać do wysokiego kubka, zanurzyć w niej wyjęte z zamrażarki lody i z powrotem wstawić na 20 minut do lodówki, aż polewa do konca stwardnie.
Lody pistacjowe na patyku w czekoladzie
Masę pistacjową umieścić w formie, włożyć patyczki, wygładzić i włożyć do zamrażarki.
Lody pistacjowe na patyku w czekoladzie
W blenderze dokładnie zmiksować pistacje, następnie dodać jogurt i szpatułką wymieszać na gładką, kremową masę.
Lody pistacjowe na patyku w czekoladzie
Pistacje obrać z łusek, małą część grubo posiekać i czekoladę połamać.