Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną,mizeria, sok z czarnej porzeczki, (dla mnie piwo)
Staż w Gotujmy: 6080 dni
Miasto: Poznań
Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną,mizeria, sok z czarnej porzeczki, (dla mnie piwo)
smakosz 1988 napisał(a): powinno być tak:
KOKO-KOKO KOKO-KOKO,
EURO DLA NAS ZA WYSOKO
CENY JAJ SKOCZYŁY W GÓRĘ,
NORMALNIE SIĘ WZBIŁY W CHMURĘ.
KOKO-KOKO KOKO-KOKO
DLA NAS EURO TO MAROKO.
POLSKA PARTIA NAS OBRAŻA,
A TEN HYMN TO AŻ PRZERAŻA.
WOLI KURA WYJŚĆ NA GRZĘDĘ MÓWIĄC:
JA TU LEPIEJ GDAKAĆ BĘDĘ,NIŻ WYPUŚCIĆ EURO BABĘ
PROSTO NA MURAWĘ
dobre
Cieszą się Polacy, cieszy Ukraina,
Że tu dla nas wszystkich Euro się zaczyna,
Że tu dla nas wszystkich Euro się zaczyna.
Hej!
/Kokokoko Euro Spoko,
Piłka leci hen wysoko,
wszyscy razem zaśpiewajmy, naszym doping dajmy. /2x
Nasi dzielni chłopcy to biało-czerwoni,
Wygrać im się uda
Ucieszy się Smuda
Wygrać im się uda
Ucieszy się Smuda
Hej!
/Kokokoko Euro Spoko,
Piłka leci hen wysoko,
wszyscy razem zaśpiewajmy, naszym doping dajmy. /2x
Hej!
Orzełki biegajcie żwawo po murawie,
Zdobywajcie gole i będzie po sprawie
Zdobywajcie gole i będzie po sprawie
Hej!
/Kokokoko Euro Spoko,
Piłka leci hen wysoko,
wszyscy razem zaśpiewajmy, naszym doping dajmy. /2x
Hej!
Nie myśl sobie bracie, że rady nie damy
Nie kłopocz się siostro
My euro wygramy
Hej!
/Kokokoko Euro Spoko,
Piłka leci hen wysoko,
wszyscy razem zaśpiewajmy, naszym doping dajmy. /3x
NIESAMOWITE
!
A ja czekam z utęsknieniem na nasze młode pyreczki. Takie wielkości orzecha włoskiego ...mniam, mniam..
Kolejne słodkie szaleństwo...dobrze, że ten długi weekend się kończy...bo ciuchy trzeba by przerabiać
Dzisiaj było na podwieczorek (na towarzyskim spotkaniu)
Oczekuję z niecierpliwością na "tajską" wersję tej przepysznej zupy. Dla mnie krewetki (jak i inne owoce morza) to dar niebios. UWIELBIAM
Babciagramolka napisał(a): Bahus napisał(a): Zupa krem z krewetek, kaczka na dziko po burgundzku z pyzami i modrą kapustą, mizeria z jogurtem na słodko - kwaśno, czerwone wytrawne wino.
Przepis na krem z krewetek poproszę ( moze być w skrócie tzn. na czym robisz ) bo mi narobiłeś apetytu .
Buniu podam przepis dla wytrawnych i doświadczonych mistrzów kuchni (do których Ciebie oczywiście zaliczam)
20 dag rozmrożonych krewetek obsmażam na maśle. Wrzucam (razem z masłem na którym się smażyły) do 1 l wywaru z włoszczyzny (bez selera). Gotuję ok 10 min. Odkładam ok 10 sztuk krewetek. Resztę miksuję. Zupę zagęszczam mąką z dodatkiem tłustej kwaśnej śmietany. Doprawiam solą (najlepiej morską) i pieprzem. Pieprz nie może dominować ale nie może go być za mało bo zupa "wyjdzie" mdła. Również śmietanę należy zastosować z wyczuciem. Krewetki "odłożone" siekam w drobną kosteczkę i dodaję do kremu. Można podać z groszkiem ptysiowym ale w brukselskiej restauracji gdzie kiedyś pracowałem podawano ją zawsze z bagietką.
PS. Wkrótce dodam szczegółowy przepis.
Zupa krem z krewetek, kaczka na dziko po burgundzku z pyzami i modrą kapustą, mizeria z jogurtem na słodko - kwaśno, czerwone wytrawne wino.
zewa napisał(a): Karmelka87
skopiowane zdjęcie
https://gotujmy.pl/babka-cytrynowa-3,przepisy,146340g1,zdjecie.html
http://www.mojegotowanie.pl/wielkanoc/babka_cytrynowa4
Coś mi to zdjęcie nie obce.