Odp: A co lubicie do Kawusi??

Dzisiaj na podwieczorek rogaliki z jabłkami

Odp: co dzisiaj na obiad?

Papryka faszerowana mięsem, frytki surówka z selera...do popicia sok z jeżyn (ja piwo)

Odp: co dzisiaj na obiad?

Bo tak je lubię, że były dzisiaj na śniadanie obiad i podwieczorek...Kolacji już nie jem uffff

Odp: co dzisiaj na obiad?

Rogale świętomarcińskie

Odp: co dzisiaj na obiad?

Dzisiaj:
Fasola po bretońsku, pieczywo. Do popicia sok (ja piwo)

Pyry, pyrki, pyreczki...

Gdybym mógł zatrzymać czas; zrobiłbym to właśnie teraz, gdy rynki i targowiska "zalane" są młodymi ziemniaczkami. Każdy wie, że te małe (wielkości orzecha włoskiego) obrane tak aby nie naruszyć delikatnej, otaczającej je błonki, ugotowane i posypane koperkiem, w towarzystwie sadzonego jajka i maślanki lub zsiadłego mleka, "pobijają" na głowę najbardziej wyszukane potrawy. A gdyby tak jeszcze dodać młodziutką fasolkę szparagową, to doznania kulinarne można by porównać jedynie do "orgazmu w locie"
Jaki jest Wasze zdanie na ten temat, a może jakieś wspomnienia z dzieciństwa lub anegdoty dotyczące tego zjawiska o nazwie "młode ziemniaczki" (po poznańsku czyli po mojemu; pyreczki) ?

Odp: co dzisiaj na obiad?

Rosół z lanymi kluseczkami, karkówka z pieca, frytki, fasolka zasmażana z czosnkiem, roszponka w sosie śmietanowym

Odp: co dzisiaj na obiad?

Zupa neapolitańska. Udziec z indyka po burgundzku, ziemniaki, marchewka, roszponka. Kompot z czereśni.