Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

https://gotujmy.pl/tosty-z-serem-i-szczypiorkiem,przepisy,132140k1.html#ac

Regulaminu nie złamano. Przeczytajcie jednak proszę mój komentarz

PS. Kto przeczyta ten przepis i mój komentarz ten zrozumie dlaczego przestałem swoje przepisy dodawać na gotujmy.pl .

Odp: co dzisiaj na obiad?

Cykoria w szynce zapiekana pod beszamelem.

Czas na wiśniowe szaleństwa...

No i zaczęło się...dżemy, konfitury, kompoty, czas smażyć i gotować, a wina i nalewki czas nastawiać. ...Właśnie dziś nalałem 3 litry alkoholu na przesympatyczne wydrylowane wisieńki. Jak one to zniosą? Pewnie się "schleją"

Odp: Niedyskretne pytanie :)

Tylko czysta duszy (i ciała) nie plami....i jak tu nie wierzyć w stare powiedzonka?

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy

misia5 napisał(a): To super

Oj wcale nie tak super....

Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!

Tit napisał(a): ... Ale z drugiej strony, jeśli dostaje nagrody tylko 10 osób, wciąż tych samych, to też zniechęca wszystkich innych. Wszystkiego najlepszego w nowym roku wszystkim życzę

Dobrze że Małysz zrezygnował z udziału w skokach ..przynajmniej nie zniechęca innych

Odp: Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!

bajtek napisał(a): misia14 napisał(a): Bardzo dobrze,że się dyskutuje nad zmianami...
jednak Bajtek pamiętaj,że znajdują sie tez perełki bez zdjęc czyli bardzo dobre przepisy...te można by nagradzać dodatkowo jakimiś punktami
Zgadzam się , że są i " perełki " bez zdjęć...ale to jest "kropla w morzu" i nie będzie tez nic trudnego , aby te osoby dodały zdjęcia zrobione nawet tylko telefonem komórkowym. W końcu "korona z głowy im nie spadnie i niech też trochę popracują nad wstawianiem i opisywaniem........


Absolutnie się z Tobą nie zgadzam. Osobiście wolę dobry przepis bez zdjęcia od przepisu ze zdjęciem zrobionym aparatem komórkowym, najczęściej nieostrym z przekłamanymi kolorami... Poza jakością techniczną wiele zdjęć jest wykonane nieumiejętnie, bez znajomości elementarnych podstaw kompozycji kadru i dekoracji potraw. Zwróć uwagę na fakt, że większość książek kucharskich jest ilustrowana przez fachowców fotografów a nie autorów przepisów. Znam osobiście wielu dobrych kucharzy, którzy w kwestiach foto są całkowitymi dyletantami. Dodawanie kiepskich zdjęć tak samo zaśmieca stronę jak dodawanie beznadziejnych przepisów.

Druga sprawa to kwestia przepisów bez zdjęć. Dam za przykład siebie. Jestem kucharzem z wieloletnim stażem. Przygodę z kuchnią zaczynałem ponad 30 lat temu. Tamten czas był moim najbardziej kulinarnie "płodnym" okresem. Wtedy właśnie powstało najwięcej moich autorskich dokonań. Przepisy pilnie spisywałem i wszystkie (ok 2000) posiadam do chwili obecnej. W tamtych czasach nikomu się nawet nie śniło o aparatach cyfrowych, a fotografia tradycyjna była bardzo kosztowna...
Czyli według propozycji niektórych z Was za mój przepis na np. "prosię faszerowane po staropolsku" (opis zajmujący 35 pełnych linijek tekstu) otrzymałbym 1 punkt a przepis na kaszkę manną z syropem udokumentowany kilkoma kiepskimi zdjęciami z komórki ok 50 punktów? To byłoby sprawiedliwie?
A może mam ponownie ugotować te 2000 potraw i wykonać zdjęcia? Przypuszczam, że nie starczy mi na to życia, a o kasie to nawet nie wspomnę.
Przyznam się, że chętnie zrezygnowałbym z konkursu z nagrodami. Ja całą tę zabawę traktuję wyłącznie jako hobby i bardziej satysfakcjonowało by mnie osiągnięcie rangi platynowego eksperta niż ten "wyścig szczurów" po nagrodę. Niestety większość moich przepisów dodałem na innych stronach i aby je dodać tutaj musiałbym je "przerabiać" a na to nie mam najmniejszej ochoty.



Odp: co dzisiaj na obiad?

Dziś przaśnie ale też smacznie. Fasola w pomidorach z kiełbasą na średnio ostro.