Odp: Pasta z awokado

robaczek napisał(a): Jak długo można przechowywać pastę zrobioną z awokado?

Pasta z awokado szybko ciemnieje (przynajmniej moja) i jak się jej szybko nie zje to wygląda mało apetycznie Dwa dni miałam najdłużej.

Jajko na miękko

Ile gotować jajko żeby było na miękko? Zawsze mam na twardo albo niedogotowane Jak gotuje 3 minuty jest na twardo, a jak dwie to pół na twardo pół niedogotowanego z płynnym białkiem

Ciasteczka grzybki

Jakie nadzienie dajecie do ciasteczek w kształcie grzybków? Wszędzie tylko krem budyniowy, a mi przy tych upałach taki krem się nie udaje

Odp: Odp: Odp: Odp: Menażka

misia5 napisał(a): biedroneczki napisał(a): misia5 napisał(a): lukrowanepierniczki napisał(a): Mój bratanek jedzie na pierwszy obóz. Planujemy kupić mu menażkę, której jeszcze nie ma. Na co zwrócić uwagę przy jej doborze?

Najlepiej kupić z pełnym wyposażeniem. Fajne są z zestawem składanych w sztućców. Przypominają wypasiony scyzoryk  


Mogę prosić o namiar na taką menażkę?

Nie ma problemu. Link wyślę Ci w prywatnej wiadomości Na forum byłaby to reklama


Wielkie dzięki za link

Odp: Odp: Owocowe szaszłyki

misia5 napisał(a): Ja raz próbowałam mieszanki soku z cytryny i miodu, ale nam to połączenie do gust nie przypadło.

Też nie lubię tego połączenia. Wielu kucharzy do przyprawiania dań dodaje sok z cytryny. Jak raz spróbowałam takie danie zrobić to mi z cytryną nie pasowało i nie smakowało. Unikam dodawania cytryn do dań jak ognia

Odp: Ciasto rolada

A może mi ktoś polecić przepis na roladę? Może to wina przepisu na ten biszkopt. Może z innego mi wyjdzie? Jak myślicie?

Odp: Odp: Ciasto rolada

misia5 napisał(a): Może dajecie za dużo nadzienia? Spróbujcie zmniejszyć ilość kremu. 


Może faktycznie dam mniej nadzienia.

Odp: Odp: Ciasto rolada

mocsłodkości napisał(a): skuter5 napisał(a): Co zrobić, żeby rolada po zwinięciu była ładna i kształtna, a nie wyglądała jakby ją ktoś pod prasę włożył? Zero "ślimaczka" w środku tylko jakaś litera c, którą ktoś zgniótł :/

A biszkopt po wyjęciu z piekarnika zwijacie ściśle czy delikatnie?

Zwijam po upieczeniu. Raz nawet zapomniałam zdjąć papier do pieczenia ale i tak nie utrzymuje mi się to zwinięcie. Jak zdejmuję ścierkę to ona się rozwija jakby nigdy nic z nią nie było robione.

Śmietana do sosu

Jaka śmietana będzie najlepsza do sosu? Lepsza jest 18% czy 30%?

Mascarpone

Mam dwa opakowania serka mascarpone. Co nie licząc sernika mogę z niego zrobić?