Odp: Odp: Odp: Proszę pomóżcie !

Jak robiłam te rozetki po raz pierwszy miałam ubaw po pachy Zamiast wsadzić foremkę do ciasta tak by nie oblepiła się cała tylko jej fragment ja wsadziłam aż do połowy patyczka. Ale się namęczyłam, żeby mi to ciasto potem zeszło

Odp: Jaka dynia na zupę

mocsłodkości napisał(a): Mam ochotę zrobić zupę z dyni. Jaka odmiana będzie do tego celu najlepsza? Ma to jakieś znaczenia czy można brać jak leci?

Ja osobiście lubię zupę z dyni hokkaido choć i z innych dyń bardzo mi smakuje. Jednak ta pierwsza dynia ma delikatną skórkę i nie trzeba jej obierać, co przy nawale obowiązków jest ogromnym plusem

Odp: Odp: Czekoladowe ozdoby

U nas też można już spokojnie prezenty świąteczne robić. Wszędzie pełno świątecznych akcentów. A już pewnie za kilka dni pojawią się choinki i lampki choinkowe choć te drugie już w jednym z marketów są Świąteczny wyścig trwa

Odp: Odp: Cebula w rosole

Ja zawsze wyjmuję warzywa z rosołu po jego ugotowaniu. Mięso zostawiam, żeby całkowicie ostygło i dopiero potem jak już rosół ma na wierzchu zastygnięty tłuszcz wyjmuję. 

Odp: Konfitura z cebuli

ciasteczka napisał(a): Jaka cebula będzie najlepsza do przygotowania konfitury z cebuli? Lepsza jest ta zwyczajna ( żółta) czy może czerwona lub czosnkowa, którą ostatnio znalazłam na naszym targu?
A może zrobić miks cebul? Jak myślicie?

Ja robiłam taką konfiturę z czerwonej cebuli. Jest doskonałym dodatkiem do dań z grilla, mięs, wędlin i na grzankę - osobiście w tej wersji najbardziej ją lubię

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas zimno jak nie wiem co. Pogoda zmienną jest, bo zaledwie wczoraj było tak fajnie cieplutko, a dzisiaj szkoda gadać. Gdyby nie konieczność wyjścia do pracy pewnie nie wyszła bym spod kołdry Do tego pyszna kawa kawałek ciacha i paskudna pogoda nie byłaby mi straszna A tak kicha. Odkładam labę na inny dzień

Kiszona cytryna

Chciałabym zrobić coś takiego jak kiszona cytryna. Lubię takie eksperymenty kuchenne jednak tym razem poprosił mnie o nią mój przyjaciel, który bardzo ją lubi, ale ma dwie ręce i nie potrafi sam jej zrobić (ponoć próbował, ale mu nie wyszła). Może mi ktoś polecić jakiś przepis na taką cytrynę? Wolałabym tego nie sknocić.