kocham wytrawne jedzenie i hardcorowe tatuaże
Odp: Odp: arabskie zwyczaje
- Forum: arabskie zwyczaje
dobry napisał(a): nie wiedzialem o takich zwyczajach
a skad Ty sie o nich dowiedziales? bo jezeli to rzeczywisce zwyczaj w scislym slowa tego znaczeniu, to istotnie - masakra
niestety prawda ... spędziłem tam parę lat ...i te wredne muchy ... mają za to najlepszą kawę i chałwę...
a zwyczaje ... kupując cokolwiek niezależnie czy kupi czy nie trzyma to w rękach ogląda maca i się targuje ..również jedzenie ...na targach mięso i ryby ...ble
Odp: co warto zjeść w Niemczech?
- Forum: co warto zjeść w Niemczech?
eintopf ...nie wiem czy dobrze napisałem
Odp: Odp: własne zioła
- Forum: własne zioła
mediana napisał(a): nie sztuka mieć wielu sztuka mieć wiernego
WIERNEGO...CZY SKARMIONEGO LUBCZYKIEM
Odp: Odp: Odp: Mit czy fakt?
- Forum: Mit czy fakt?
jarek-energy napisał(a): fakt , pietruszka działa dobrze na źrenice , to wina pewnego enzymu w niej zawartego ale tylko w surowej
pajęczyną pająka można wyleczyc ranę , tak jak w bajkach...mit czy fakt?
mit ...to penicylina ze śliny z którą owa pajęczyna była ucierana miała lecznicze działanie
skorupy skorupiaków są jadalne ,mit czy fakt?
Odp: Tarde i łykowate steki - co robię źle?
steki ... tu najważniejsze jest samo mięso ...jego jakość musi być przednia...
to jakie steki lubisz też ma wpływ na końcową twardość ...
steki dzielimy w/g 2 czynnikow ...po pierwsze element :
1.polędwica
2. rozbef
3. antrykot
4. rozbratel
5 . T-bone ( polędwica + antrykot)
6 . przyżebrowy (ribeye)
7 . zrazowy
drugi element to rodzaj wysmażenia :
1.blue
2. krwisty
3.średniowysmażony
4.wysmażony
W zależności od kultury w różnych stronach świata podaje się steki na tysiące sposobów a ich kruchość czy miękkość zależy od wielu czynników . W Polsce nie mamy hodowli mięs pod tym kątem ,dlatego jakość mięsa kupionego w sklepie a przeznaczonego na steki jest już watpliwa... ( w restauracjach w polsce podaje sie steki z USA , Argentyny bądź Brazylii ) ...Jarek podaje jako sposób na steki "marynatę" -to klasyczny przykład zmiękczania mięsa pochodzący z francji... mięso podlegające marynowaniu około 48 h staje się kruche ...niestety podczas smażenia traci kolor (stad nazwa blue- najbardziej popularnego steka we francji )...Cremebrule zaleca krótsze smażenie i też ma rację ... to znów pochodzi z Angli ...steki smazy się bardzo krótko na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu ...białko mięsa ścina się momentalnie na zewnatrz powodując pozostanie wszystkich soków w mięsie ... angielskie steki nie są kruche ...są za to bardzo soczyste ... (największa popularnością cieszy się tam polędwica) Potentatem w spożyciu steków jest jednak ameryka ...tam produkcja steków to długi i skomplikowany proces który rozpoczyna hodowca bydła a kończy kucharz
specjalne rasy krów ... specjalny ubój pozwalający na pozostanie jak największej ilości limfy w mięsie ... specjalny proces zmiękczania poprzez nakłuwanie jeszcze ciepłego mięsa ... specjalny proces dojrzewania mięsa , ocierający się o procesy gnilne ( jedynie dzięki utrzymywaniu mięsa w odpowiedniej temperaturze nic nam nie grozi) co ma na celu rozlużnienie struktur błonnikowych...beztlenowe przechowywanie ... no i specjalny sposób przyrządzenia oscylujący pomiędzy wędzeniem a grilowaniem
Tak jak wspomniałem w Polsce nie ma dobrego mięsa na steki toteż ja radzę skorzystać po trosze z każdej metody... i tak ... kupować mięso z luźną strukturą mięsniową (polędwica , antrykot) , gęsto raz przy razie nakłuwać steki widelcem ... , zamarynować (w/g preferowanych smaków)z dodatkiem czegoś kwaśnego (musztarda , ocet winny ,balsamico, cytryna , kefir, co kto lubi) ... ,marynować co najmniej 24 h ... smażyć na bardzo gorącej ryflowanej patelni z niewielką ilością tłuszczu lub bez ... tak by po mocniejszym naciśnięciu kciukiem z mięsa wydostała się niewielka ilość RÓŻOWEGO soku... po przekrojeniu stek powinien być różowy ale bez oznak surowego mięsa
(stek trzycentymetrowej grubości z antrykotu około 6-7 min smażenia na tzw. średniowysmażony)
Odp: Co jutro na obiad?
- Forum: Co jutro na obiad?
u mnie boczniak króluje dziś w porach a jutro z gorgonzolą i białym winem ... do tego kurczak w kabayaki
Odp: Odp: Odp: Odp: slowfood
- Forum: slowfood
annajot napisał(a): Yyyy?!?!?
Robilam w sensie smazylam...
ale zeby od razu posadzac mnie o oszustwo?
Po prostu widzialam, jak plywaja sobie caly dzien w tym samym tluszczu...
bez urazy...))))))))
Odp: Odp: skróty myślowe i wasze nazwy dań... na wesoło
mediana napisał(a): biedne drożdże najpierw im się ciepło,milusio i pićku i słodko ah i oh a potem co bah na patelnię.... a więc zawiązuję Ogólnopolski Komitet Wsparcia Drożdża
a piłyście kiedyś żywe drożdże (po mojemu dżordże)
Odp: kawa czy herbata?
- Forum: kawa czy herbata?
omlet
kolacja na zimno czy na gorąco
Odp: do poczytania
- Forum: do poczytania
mediana napisał(a): ostatnio w moje łapki wpadła książka "183 nowe przepisy siostry Anastazji" całkiem ciekawe Jak ktoś będzie miał okazję to niech poogląda dość tania i ci co wypróbowali chwalą sobie przepisy(szczególnie ciasta są efektowne)
jest taka wiekowa pozycja o tytule "365 obiadów" Ćwierszczakiewiczowej ... sto % gwarancji ...tyle że miary są staropolskie... np kopa , put , cembr ... no i z niektórymi produktami może być licho