Placuszki na śniadanie lub kolację
Podzielcie się jakimiś fajnymi pomysłami na placuszki
Ja dziś serwuję:
Placuszki z kiełbasą i szczypiorkiem
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki kwaśnej śmietany ew,kefir lub maślanka
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody spożywczej
1/2 łyżeczki cukru
3 lub trochę więcej mąki pszennej
garść szczypiorku posiekanego drobno
kiełbaska-jaką chcecie (u mnie chorizo)
Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,proszek,sodę dodać roztrzepane w mleku jajka,śmietanę i całość dobrze rozmieszać trzepaczką lub mikserem.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i powinno delikatnie spływać z łyżki,dlatego gęstość regulujemy mąką.Na koniec do ciasta wsypać szczypiorek,wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu nieduże placuszki.Najpierw nałożyć łyżką ciasto na patelnię,na wierzch położyć po plasterku lub po kilka plasterków ulubionej kiełbaski,pokrojonej dość cienko,przełożyć na drugą stronę i dosmażyć placuszek.
Co polecacie na rozgrzanie na te nasz mroźne dni?
Ja proponuję Wam napój imbirowy, który pomoże zapobiec chorobie lub złagodzić jej skutki. Gdy dopadnie nas przeziębień dobrze mieć pod ręką korzeń imbiru aby codziennie parzyć taki napój dla wzmocnienia organizmu. Napój z imbiru, cytryny i miodu pomoże zwalczyć wirusy, wzmocni odporność, rozgrzeje, złagodzi ból.
Coś na chleb, czyli domowe pasty
Uwielbiam domowe pasty jajeczną, z wędzonej makreli, z tuńczyka, dziś zrobiłam bardzo fajną pastą z brokuł.
Potrzebujemy do niej jednego, brokuła, sera typu feta, czosnek, sól i pieprz. Wszystko zblendujemy na gładką masę. Polecam
A jakie są wasze ulubione pasty?
Pączki, faworki..tradycyjne, czy z jakimiś specjalnymi nadzieniami?
Kupujecie czy robicie?
Ja uwielbiam te samemu robione, zwłaszcza ze świeżych sezonowych owoców. Jest z tym oczywiście więcej pracy, niż z kupnem gotowych i nie zawsze jest na to czas, więc warto też mieć w lodówce jakiś zapas pysznych owocowych jogurtów. Jest to dobra zdrowa przekąska między posiłkami. Tych z bakomy nie próbowałam, więc muszę spróbować.
Dawno nie jadłam nic takiego..jednak już wole restaurację, jakąś egzotyczną..ostatnio posmakowała mi kuchnia bałkańska, pyszne mięsa mają
Odp: dieta warzywno owocowa
Czy to nie jest inaczej weganizm?
Odp: co dzisiaj na obiad?
Dziś obiad w dostawie będzie grany, nie mam dziś weny ani chęci na pichcenie..
Odp: Odp: skąd brać dobre ryby?
kołczu napisał(a): Moim skromnym zdaniem warto znaleźć jakiś mały sklep rybny w swojej okolicy i "zakolegować" się ze sprzedawcą. Dobry kitu nie wciśnie, a dobrą rybkę poleci. W Warszawie lubię Pana Sandacza, ryby są zawsze świeże i pachną jeziorem, ale są też na pewno mniej medialni solidni sprzedawcy gdzieś tam w Waszej okolicy
Tak, tak też polecam Pana Sandacza jest on w każdą środę pod Fortecą oraz w czwartek i soboty w LeTargu na ul.Królowej Aldony 5 w Warszawie.
Ja lubię makrelę, robię z niej pastę na kanapki..niestety ości troszkę jest :/