Nie umiem gotować prawie wogóle, więc przybyłam spragniona wiedzy ^^

Cukinia

Witam serdecznie
Mam pytanie dotyczące cukinii, jestem na początkowym etapie gotowania i nie wiem jeszcze wielu rzeczy na temat kuchni.
Rzadko też robię coś z pomocą cukinii, pierwszy raz z niej korzystałam oglądając Pascala i zauważyłam że kroi ją wzdłuż na 4 części i wycina nasiona z miękkim środkiem. I to też mnie interesuje.. słyszałam też o wydrążeniu środka cukinii.
Czy zawsze trzeba pozbyć się tego miękkiego środka z nasionami?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi Jeżeli jest jeszcze coś na temat cukinii co powinnam wiedzieć, w zakresie przygotowywania jej, bardzo bym się cieszyła za informacje

Rozmrażanie

Witam
Wszyscy mówią o tym, aby mięso rozmrażać w wodzie zimnej, a nie ciepłej.
Wiem że w gorącej będzie się gotowało, ale czemu nie można w ciepłej ?
Co się z tym mięsem dzieje ?

Odp: Rozmrażanie

Ok. Dziękuję za odpowiedzi

Wysypka ?

Witam, mam pytanie. Regularnie co jakis czas wyskakuje mi na twarzy wysypka, male krostki z minimalna iloscia ropy, jest ich pelno na twarzy i szyi - dermatolodzy nie wiedza od czego to jest, pomyslalam wiec ze moze od jakiegos produktu.
Robiłam już kalendarz, co kiedy jem, ale ciezko mi do tego dojsc..
Jedni mowia ze moze to byc od pomidorow, inni ze od bialka lub drobiu.. Wysypka doprowadza mnie do szaleństwa bo jest ohydna ! Pytanie więc kieruje do was - czy spotkaliście się z tym typem wysypki i wiecie od czego jest

Odp: Wysypka ?

Kawy nie piję, bazylia też rzadko Kosmetyki zawsze te same od lat..
Skorzystam z waszych rad aby iść do alergologa - dziwne że byłam u dwóch dermatologów i żaden z nich mnie do niego nie wysłał.. no i sama na to też nie wpadłam.. Wiem że jestem uczulona na nikiel i kobalt ale nie nosze biżuterii i alergia wyszła zupełnie w innych miejscach i z innymi oznakami..
Jak tylko wrócę z odpowiedzią, dam wam znać co to
Dziękuję

Bulionetka

Bulionetka Knorr, to jedyne jak na razie co obiło mi się o uszy. Czym różni się od kostek i do czego ma głównie służyć
Pozdrawiam

Odp: Bulionetka

Babciu Gramolko bardzo dziękuję za odpowiedź, a też podkradnę kilka twoich pomysłów np. na bulionetkę z farszem Ja użyłam ją raz do zupy, której nauczyłam się z programu Pascala i zaczęłam się zastanawiać czym się w sumie różni
Ale dzięki tobie już wiem

Odp: jakich zachowań nie tolerujecie przy stole???

Nie lubię gdy ktoś się na mnie patrzy przy jedzeniu, krępuje mnie to choć wiem że nie jem jak prosie..
Tak jak ktoś już wspomniał.. gdy ktoś coś mówi z pełną buzią i skrawek czegoś leci gdzie chce..
No i papieros.. aktualnie rzuciłam papierosy, jeszcze czasem popalam gdy piję alkohol bądź się wkurzę , ale nawet gdy paliłam jednego za drugim NIE TOLEROWAŁAM tego że jem, oddychając w między czasie dymem bo ktoś nie mógł poczekać chwilki aż wszyscy skończą jeść.. Ja paląc potrafiłam wyjść, gdy nie mogłam wytrzymać.. Przy fajkach najlepsze potrawy tracą smak

Odp: Oliwa hiszpanska sponsorem?

Dziękuję za odpowiedź Właśnie myliło mnie to, że w każdym przepisie było napisane "olej lub oliwa hiszpańska" i żeby nie popełnić gafy wolałam się zapytać, czy jakbym dodała zwykłej oliwy z oliwek to byłby to błąd.
Ale topic przeczytałam więc wiem już o co chodzi
A moich pytań będzie naprawdę od metra i czasem pewnie wydadzą się zabawne, choć dla mnie to będzie dramat
Pozdrawiam

Odp: Oliwa hiszpanska sponsorem?

Witam
To mój pierwszy post na forum i trochę waham się go napisać, bo jestem osobą która nie miała prawie nic wspólnego z gotowaniem i chcę się tu czegoś nauczyć.. Po rozmowach wnioskuje, że każdy tutaj bardzo dobrze pichci i aż głupio pytać.. czy oliwa hiszpańska to oliwa z oliwek
Miłego dnia dla każdego forumowicza oraz samych pyszności