Rozmrażanie

Obserwuj wątek

Odp: Rozmrażanie

Fetka
  • Fetka

  • Posty: 10
  • Przepisy: 5
  • Artykuły: 0
Ok. Dziękuję za odpowiedzi

Odp: Rozmrażanie

Pyza
  • Pyza

  • Posty: 2462
  • Przepisy: 988
  • Artykuły: 74
Zamrażać powinno się szybko, ale rozmrażać powoli żeby kryształki lodu nie poniszczyły komórek mięsa i nie wyciekły z niego soki. Jeśli wkłada się zamrożone mięso do wrzątku to od razu się wierzchnia warstwa zetnie, ale jeśli potrzebujemy mięsa do innej potrawy to najlepiej zamrożony kawałek wyjąć z zamrażarki poprzedniego dnia wieczorem i na talerzu czy w miseczce postawić w lodówce z dala od zamrażalnika (jeśli ten jest na górze lodówki to stawiamy na najniższej półce, jeśli na dole to na najwyższej) - do rana mięso odtaje, ale nie puści soku.

Odp: Rozmrażanie

misia53
  • misia53

  • Posty: 7268
  • Przepisy: 345
  • Artykuły: 0
Fetka napisał(a):

Witam
Wszyscy mówią o tym, aby mięso rozmrażać w wodzie zimnej, a nie ciepłej.
Wiem że w gorącej będzie się gotowało, ale czemu nie można w ciepłej ?
Co się z tym mięsem dzieje ?

Wszystko co najlepsze wymoknie , pójdzie do wody i mięsko już nie ma tej wartości ani smaku.

Odp: Odp: Rozmrażanie

zuzi
  • zuzi

  • Posty: 2077
  • Przepisy: 174
  • Artykuły: 13
anullka7 napisał(a):

U nas w domu żadnego mięsa się nie rozmraża w wodzie wyjmuje się mięso wieczorem,wkłada razem z folią do miseczki,rano mięso jest już rozmrożone,potem się tylko myje i osusza papierowym ręcznikiem.
Z tego co mi mówiła babcia,gorąca woda zamyka pory mięsa,ciepła chyba też.


To tak samo jak ja. Trzeba wieczorem pomyslec co bedzie sie gotowało na nastepny dzień i mieso wyjąć.

Odp: Rozmrażanie

anullka7
  • anullka7

  • Posty: 246
  • Przepisy: 514
  • Artykuły: 0
U nas w domu żadnego mięsa się nie rozmraża w wodzie wyjmuje się mięso wieczorem,wkłada razem z folią do miseczki,rano mięso jest już rozmrożone,potem się tylko myje i osusza papierowym ręcznikiem.
Z tego co mi mówiła babcia,gorąca woda zamyka pory mięsa,ciepła chyba też.

Rozmrażanie

Fetka
  • Fetka

  • Posty: 10
  • Przepisy: 5
  • Artykuły: 0
Witam
Wszyscy mówią o tym, aby mięso rozmrażać w wodzie zimnej, a nie ciepłej.
Wiem że w gorącej będzie się gotowało, ale czemu nie można w ciepłej ?
Co się z tym mięsem dzieje ?

Odpowiedz na/ edytuj Rozmrażanie