Ja robię cukinię na dwa sposoby. Albo zapiekam ją nadzianą mięskiem mielonym - wtedy oczywiście środek wybieram. Lubię też usmażyć na grillu lub patelni grillowej zwykłe plasterki z sola i pieprzem, wtedy zostawiam cały miąższ
Cukinia jest bardzo delikatnym warzywem i ma krotki czas gotowania (smazenia).Najlepiej smakuja male cukinie (te duze uzywane sa do faszerowania miesem mielonym... dlatego srodek wycinaja). Polecam male, swieze cukinie parzone na parze przez okolo 5 minut posypane serem parmigiano i polane olivka z odrobina soli morskiej i pieprzu (Uwaga ser parmigiano jest juz dosyc slony). Mozna je polaczyc z innami warzywami gotowanymi na parze np marchewka i brokuly. (uwaga: kazde warzywo ma inny czas gotowania). Dobra tez jest zupa kremowa z cukini. Podsmazana cukini na olivce... tez jest warta grzechu..
Ja też raczej nie wydrążam, chyba że chcę nafaszerować. Osobiście bardzo lubię cukinię, bo można z niej zrobić dużo smacznych potraw. W sezonie co najmniej kilka razy robię placki z cukinii - cukinię trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i poczekać aż puści sok, a wtedy odsączyć. W misce zrobić ciasto jak na naleśniki tylko trochę gęściejsze, do tego przyprawy (zioła, sól, pieprz, sos sojowy - według uznania), drobno pokrojony por i koperek. Wymieszać razem z cukinią, na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką nieduże placki i smażyć na złoto z obu stron. Każdy, kto spróbował, mówił, że pyszne
A ja robie w ten sposób co placki ziemniaczane. Do startej na grubych oczkach cukinii dodaje starte na drobnych oczkach, odciśnięte z soku 2-3 ziemniaki. Reszte robie identycznie jak placki ziemniaczane.
Ja znam prosty ale doprawdy pyszny przepis na grilla z cukinią w roli głównej. Młode warzywo wystarczy pokroić w plastry, nałożyć ser feta pokrojony w kostkę, skropić oliwą z oliwek i posypać rozmarynem!Szybko, smacznie, w sam raz na niezapowiedziane odwiedzinySmacznego
Ja też raczej nie wydrążam, chyba że chcę nafaszerować. Osobiście bardzo lubię cukinię, bo można z niej zrobić dużo smacznych potraw. W sezonie co najmniej kilka razy robię placki z cukinii - cukinię trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i poczekać aż puści sok, a wtedy odsączyć. W misce zrobić ciasto jak na naleśniki tylko trochę gęściejsze, do tego przyprawy (zioła, sól, pieprz, sos sojowy - według uznania), drobno pokrojony por i koperek. Wymieszać razem z cukinią, na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką nieduże placki i smażyć na złoto z obu stron. Każdy, kto spróbował, mówił, że pyszne
Cukinia
Obserwuj wątekOdp: Odp: Cukinia
Nobody Is Perfect
Odp: Cukinia
SwojskaPiwniczka_PL
Odp: Cukinia
Selprim_pl
Odp: Cukinia
LegoJedi
Odp: Cukinia
BSz
Odp: Cukinia
Dariusz
A ja robię z niej ''OSZUKANE LECZO''
Zwłaszcza,gdy papryka jest koszmarnie droga zastępuję ją cukinią.
Powiedzmy w proporcjach 3 do 1
Odp: Odp: Odp: Cukinia
rozmarzona.marzena
Odp: Odp: Cukinia
caroline1983
A ja robie w ten sposób co placki ziemniaczane. Do startej na grubych oczkach cukinii dodaje starte na drobnych oczkach, odciśnięte z soku 2-3 ziemniaki. Reszte robie identycznie jak placki ziemniaczane.
Odp: Cukinia
gabika
Odp: Cukinia
apetyczna_ania