Odp: Do przetłumaczenia

Szpajza:

4 jajka
8lyzek cukru
zelatyn 2 lyzeczki
otarta skorka z cytryny
Zoltka utrzec z cukrem na puszysta piane w tym czasie namocztc zelatyne w niewielkiej ilosci wody jak napecznieje zagotowac,wychlodzic.Do jajek utartych dodac sok z cytryny i otarta skorke oraz ubite bialka,calosc bardzo delikatnie wymieszac,wlac zelatyne nie przerywajac mieszania,wlac do salaterek.Trzeba to robic bardzo szybko gdyz krem natychmiast tezeje.

Odp: dobranoc:)

Buenas noches(dobranoc)

Odp: Odp: Odp: Odp: Galeria fotograficzna.

Pyza napisał(a): kiedyś, na imieniny męża (a tego dnia brał udział w terenowej grze paintballowej) upiekłam 5 dużych blach ciasta, zabraliśmy butlę turystyczną żeby też jakąś herbatkę i kawkę do tego zrobić..blachy wyczyszczone, prawie wylizane....Koledzy męża nadali mi ksywkę "5ciastek"...Jakiś czas później trzej z tych paintballowych kolegów urządzało w pubie imieninowo-urodzinową imprezkę i od tamtej pory mam już inną ksywkę..."5wiśniówek"
tak więc wiśniówkę - zawsze!

Odp: Odp: Do przetłumaczenia

yola napisał(a): U nas na Kaszubach "szpajza" to jest taki deser z jajek.Robi się kogiel-mogiel i dodaje się galaretkę cytrynową lub wiśniową albo jeśli chcemy np kakaowy smak to żelatynę i kakao.
Najpopularniejsza jest "cytrun szpajza" czyli deser cytrynowy.Podaje się go przeważnie na komunie bo dzieciaki za nim przepadają.
Wlasnie ten.

Odp: Do przetłumaczenia

"Szpajza" to deser slaski.

Odp: O)

O rany to sie napracowalas ale jedzonka narobilas

Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

misia53 napisał(a): Kup sobie taką buteleczkę i będziesz miała mirunę na parafince
Misia ja jutro robie rybe co to za parafina?