Odp: Co zrobić, żeby pieczony schab nie był taki suchy?

No tak, schab jest sam w sobie mięsem chudym, a w pieczeniu jeszcze i ta odrobina tłuszczu ucieka... Radzę piec schab zawsze w rękawie do pieczenia - to pomaga zatrzymać w nim soki. Moja przyjaciółka z Hiszpanii zdradziła mi ostatnio swój sposób - obkłada zawsze taki schab cienkimi plasterkami boczku. Jest z niego trochę tłuszczu i dodatkowy smaczek ;-)

Odp: Gdzie kupić świeże zioła we Wroclawiu?

Kiedyś, jeszcze w erze sprzed Pasażu Grunwaldzkiego, na placu targowym, który był w tym właśnie miejscu, był taki jeden kiosk, gdzie można było kupić świeżą bazylię, lubczyk, tymianek... Wszystko powiązane w schludne pęczki i absolutnie świeże... Ale, niestety, już tego miejsca nie ma... A świeże zioła można czasem, przy odrobinie szczęścia, kupić w marketach ;-)
A tak w ogóle, polecam nasionka, doniczkę i odrobinę cierpliwości ;-)