Uwielbiam placki ziemniaczane Przynajmniej raz w miesiącu robię je sama w domu. Moje placki ziemniaczane są fit Poniżej podaje składniki w proporcjach, których używam
(; Ziemniaki (1kg), jedna cebula, jedno jajko, pół szklanki mleka, mąka pszenna (zazwyczaj daje 3 pełne łyżki!), łyżka oleju rzepakowego. Jak ktoś z Was lubi pietruszkę to można dodać natkę, ja osobiście dodaję i jest pycha ! No i oczywiście sól i pieprz. Co do soli, to jak kto lubi.. Ale pieprz daje smaku plackom !
Według mojego przepisu wychodzą lekkie i pyszne i oczywiście fit placki !
Dodatkowo do nich dodaje dodatki takie jak: warzywa bądź sos czosnkowy. ale jeśli ktoś lubi placki na słodko to polecam dżem brzoskwiniowy Stovit. Brzoskwinia w połączeniu z plackami w wiosenną porę to coś nie zastąpionego według mnie
Smacznego życzę
Jem 1-2 owoce dziennie, a warzywa przeważnie na obiad. Uwielbiam jabłka , truskawki, gruszki, marchewki, kalafior, fasolkę. Warzywa cały rok są dostępne, niestety z owocami różnie bywa. Zimą owoce są nie zawsze smaczne, więc zastępuje je np Naturalnie owocowymi ze (usunięte przez moderatora), w których większość to naturalne owoce.
Kakao używam jednej sprawdzonej firmy od lat Jest pyszne Zawsze używam je, kiedy robię muffiny Są wtedy słodkie i ładny brązowy kolorek mają Zimą jako dodatek do moich muffinek zawsze na wierzch dodaję mój ulubiony dżem o smaku truskawkowym (usunięte przez moderatora). Natomiast jeśli jest lato, a już niebawem ono nadejdzie, to wówczas wtedy sama robię polewę z świeżych truskawek , polewam nią muffiny i na koniec posypuję wiórkami kokosowymi ! Są wtedy PYCHA !
Podobno ten z mikrofali jest niezdrowy, ale jeśli mam wybierać to, lub kafelki w oleju, to zdecydowanie wolę ten czystszy sposób Kiedyś kupując popcorn w kinie zakochałam się w tym karmelowym i ostatnio znalazłam przepis jak zrobić domowy karmel do popcornu z mikrofali. Widziałam go na blogu śniadanieubasi.pl. Z tego co pamiętam to wystarczyło rozpuścić w jednym rondelku masło, cukier i miód (w przepisie był to wielokwiatowy miód Stovit- może jest do tego najlepszy?) Jak już się zrobi karmel, to trzeba było dodać troszkę sody. Ktoś z Was próbował? Wychodzi taki jak w kinie?
Dla mnie naleśniki muszą być na słodko! Uwielbiam te z dodatkiem owoców sezonowych, ale zawsze też stosuje jakiś "podkład". Najcześciej są to dżemy, Nutella, albo Naturalnie owocowe ze ( usunięte przez moderatora). Na to owocę i albo polewam czekoladą, albo podaję z bitą śmietaną
Dzięki wielkie Wypróbowałam ostatni przepis i pasztet wyszedł genialnie! A jak jecie pasztety? Na sucho, czy z jakimiś dodatkami? Ja zazwyczaj podaje z żurawinką, ale ostatnio natknęłam się w sklepie na jarzębinę ze ... ( usunięte przez moderatora) i jest super. Smakuje wyrafinowanie i zawsze można czymś zaskoczyć rodzinkę
U mnie też zaczyna się już sezon piernikowy Do swojego litewskiego piernika używałam zazwyczaj wielokwiatowego, ale w tamtym roku akurat mi się skończył, więc użyłam miodu akacjowego ( usunięte przez moderatora) i wszyscy przy wigilijnym stole byli zachwyceni! Nawet mój tata, który za piernikami nie przepada podjadał piernik jak nikt nie patrzył