...pokaz mi co jesz... a powiem ci kim jestes

Odp: Maszyna do popcornu

wiekszosc dziala podobnie czyli na gorace powietrze. Sa wersje 1200W i ok. 1600W . Te mocniejsze szybciej sie nagrzewaja i produkuja wiecej popcornu. Czyli masz 2 kryteria:
1. jaka moc i ilosc popcornu
2. Producent np. Unold 48525 znana firma sprzetu AGD

Odp: Odp: Niedobre frytki - dlaczego?

aaaaa zapomnialem dodac... ze wiekszosc frytek sprzedawanych w sklepie czy restauracjach czy fastfood typu McDoof nie robione sa z ziemniaka bezposrednio tylko z granulatu ziemniaczanego albo puree.. i formowane na ksztalt frytek

Odp: Niedobre frytki - dlaczego?

Hi wrzucajac ziemniaki do tluszczu wychladzasz go (duza ilosc ziemniakow = duzy spadek temperatury)... mieszajac w patelni wychladzasz ja (frytek sie nie miesza).
Kup sobie frytkownice albo glebszy garnek z metalowym koszykiem w srodku i frytkuj 2-stopniowo na glebokim tluszczu. Pierw pare muinut w ca 170°C i wyjmij frytki i poczekaj jak sie tluszcz rozgrzeje do 190° i nastepne pare minut az beda zlociste i chrupiace.
W restauracjach frytki ktore jesz, sa juz raz frytkowane przez producenta i nastepnie zamrazane .. wiec je sie frytkuje tylko 1 raz (w profesjonalnych frytkownicach)

Odp: Odp: Steki - jakie przyrządzacie?

Comarchewka napisał(a): Kilka lat temu będąc w stanach pokusiłam się spróbować od wujka ich steak średnio wysmażonego i wstyd się przyznać, ale wylądował w chusteczce..nie dałam rady tego przeżuć.
No i powiem tak ja tam wolę naszego schabowego

Comarchewka tez nie lubie... jak z jedzenia krew plynie hihihihihi
Osobiscie nie jestem zwolennikiem stekow wolowych .. wole dobry kawalek karkowki w to miejsce.... no albo... dobra rybke z warzywami

Odp: Odp: Steki - jakie przyrządzacie?

kołczu napisał(a): To co piszesz wydaje się logiczne Ja przyznam szczerze solę i pieprzę przed, ale wypróbuję i inne metody przy najbliższej okazji. Widziałem jak Jamie Oliver okłada swoje steki gałązkami tymianku w trakcie smażenia, a Gordon smaruje czosnkiem. Te wszystkie zabiegi i tak wydają mi się drugorzędne w walce o dobry stopień wysmażanie (celuję w medium, ale wychodzi różnie )

Tak naprawde to Gordon czy Oliver spieprzyli nie jeden kawalek miesa zanim powstal ten wlasciwy odcinek w TV.
Zawodowcy kupuja mieso u 1 handlarza i znaja jakosc tego miesa... my kupujemy gdzie sie da, wiec czasami nie wychodzi tak jakby sie chcialo. To ze Oliver wrzuca galazki tymianku czy rozmarynu albo czosnku ma swoj cel, pod wplywem temp wydzielaja z siebie aromaty ktore przechodza na mieso tzw. perfumowanie miesa. To wszystko kwestia smaku ale...
Polecam do smazenia (pieczenia) grubszego kawalka miesa uzywac specjalnego termometru (do miesa) np taki z czujnikiem na dlugim kabelku (mozna go uzywac tez w piekarniku)... ale jak jakosc miesa nie jest dobra ... to nic nie pomoze

Odp: Odp: Odp: Steki - jakie przyrządzacie?

kołczu napisał(a): Ilu kucharzy tyle metod Ja słyszałem znowu, że solić po, pieprzyć przed


LegoJedi napisał(a): Steak przed smazeniem musi miec temperature pokojowa (dotyczy to tez innych mies do smazenia). Smazy sie go na duzym ogniu na stalowej lub zeliwnej patelni (nie musi to byc patelnia grillowa) (srednio liczy sie 1,5 minuty na 1 cm grubosci steaka z kazdej strony) na odrobinie oleju. nastepnie wklada sie steaka do piekarnika rozgrzanego do ok 80-100 °C przykrytego folia aluminiowa na 10 minut by mieso odpoczelo. Solic sola morska mozna przed smazeniem... pieprzyc po smazeniu.

Hi to prawda .. szkoly sa rozne...... ja napisalem "mozna solic" bo soli w temperaturze sie nic sie nie stanie..... a pieprz za dlugo wysmazany moze sie spalic ....pozatym pieprz im dluzej jest podgrzewany tym bardziej jest pikantny i nie kazdy to lubi. Czyli krotko mowiac.. mozna spieprzyc sprawe hehehehehe
ps. swiezo zmielony pieprz w mlynku pachnie i smakuje lepiej jak ... swiezo przypalony hihihihi

Odp: co dzisiaj na obiad?

filet z fladerki w ciescie z bialego wina ..z mango-ananas chutney na poduszce ze szpiczastej kapustki z rodzynkami ... frytki z mango i ananasa