...pokaz mi co jesz... a powiem ci kim jestes

Odp: Mądrości na temat picia wina

.... tylko czasem wina brak.. pij wino .. a bedziesz piekny i mlody no i ze jest dietetyczne, to o tym juz nie wspomne

Odp: Jaką zmywarkę polecacie?

Zmywarki maja swoje plusy i minusy. Przy zakupie wazne jest ...poza cena... ilosc zuzywanej energi i wody a takze funkcja mini programu...czyli szybkie pranie malej ilosci naczyn na 1 poziomie tylko. Zalety: wygoda
Wady: aluminiowe rzeczy oksyduja i robia sie czarne..... niektore naczynia robia sie matowe....niektore talerze traca wzorki malownicze dobre noze tepia sie (zle tym bardziej)..... niektore sztuccie dostaja plam i potem rdzewieja....garnki sa rzadko dobrze umyte.....srebrne sztucie sie nie nadaja...tabletki kosztuja ... a co zostaje na naczyniach po praniu.... to by nam jakis chemik napisal...
Mimo tylu wad... sam posiadam dlugo juz zmywarke firmy Bosch ktora "pierze" albo na 2 poziomach albo na 1 poziomie tylko i po dobrym obiedzie oblizuje talerz. Przyznaje sie, ze dla 1 osoby.. wlaczam ja raz na 2 tygodnie

Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką zmywarkę polecacie?

.... zmywarki sa szczegolnie dobre do mycia ... dobrych nozy kuchennych.... po umyciu... sa tepe .. jak ten co je tam wlozyl

Odp: kuchnia pięciu przemian

Powiem tak... wymyslaja nazwy ...zeby ludzie wierzyli, ze to cuda sa a szczegolnie slowa zdrowe i dietetyczne.... wzbudzaja zainteresowanie. Ktos kto umie gotowac ... to bez takich nazw i ksiazek wie co dobre a co zle. Ile w gazetach czy ksiazkach pisze sie o dietach itd. i jakos na koniec okazuje sie ..ze cudow nie ma kazdy musi sam wiedziec i czuc co jest dla niego dobre co zle. Ja znam osoby co jedza wszystko, co w reke wpadnie i sa chude... i osoby ktore musza bardzo uwazac co jedza. Prawda jest taka.. ze kuchnia azjatycka jest lzejsza od kuchni polskiej (masla .. panierki .. smietany itd) ... ale nie kazdemu tez to smakuje...np swieza kolendra ... bleeee

Odp: Letni obiadek - komentarze

wow bomba kaloryczna na masle i bulce tartej..... ... ale mam pytanie... co to jest za cudo-przyprawa "1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej" ?

Odp: Mięsny farsz - komentarze

No tak.. wersja studencka ... a reszta przypraw gdzie? np galka muszkatolowa... troche czosnku....majeranku... oregano... tymianek.... papryka slodka itd....skoncze na chili i cynamonie

Odp: Serowy farsz - komentarze

Domyslam sie... ze to jakis farsz ktory sie potem zapieka..w ciescie czy sie myle?

Odp: Garnki Philipiak - warto?

Reklamuje.... bo mu za to placa i to niemalo pewnie. Tak serio, to nie znam tych garnkow i nie chce znac (kiedys gotowalem na AMC). Garnki nie sa tak wazne jak dobra patelnia. Ja uzywam garnki firmy WMF i Silit na plycie indukcyjnej (nadaja sie tez na gaz). Nie moge nic zlego powiedziec 100% wykonuja swoja funkcje. Kupujac garnek liczy sie : producent i wykonanie techniczne no i oczywiscie wyglad (cos dla oka) Sa znane firmy co robia garnki od lat i nie potrzebuja reklamy. i sa nowe firmy co probuja wejsc na rynek z jakimis cud garnkami. Te garnki o ktore pytasz... przypominaja mi garnki Zeptera (przereklamowane i drogie) Jakies termostaty w pokrywkach to bajer tylko. A kupowanie kompletow garnkow tez nie ma sensu, bo potem okazuje sie, ze polowy sie nie uzywa a te dodatki w nich to bzdety. Jezeli to prawda, ze ten komplet kosztuje ok 3500 zl. to .... az mnie zatkalo. Jestem pewny, ze zaden kucharz zawodowy (i nie tylko) by tych garnkow nie kupil i pewno nie jeden z nich sie smieje z tych co je kupili. Tacy ludzie co kupuja takie garnki, opowiadaja tylko ile wydali na garnek... a nie co ugotowali.

Odp: Cukinia

Cukinia jest bardzo delikatnym warzywem i ma krotki czas gotowania (smazenia).Najlepiej smakuja male cukinie (te duze uzywane sa do faszerowania miesem mielonym... dlatego srodek wycinaja). Polecam male, swieze cukinie parzone na parze przez okolo 5 minut posypane serem parmigiano i polane olivka z odrobina soli morskiej i pieprzu (Uwaga ser parmigiano jest juz dosyc slony). Mozna je polaczyc z innami warzywami gotowanymi na parze np marchewka i brokuly. (uwaga: kazde warzywo ma inny czas gotowania). Dobra tez jest zupa kremowa z cukini. Podsmazana cukini na olivce... tez jest warta grzechu..

Odp: Steki - jakie przyrządzacie?

Steak przed smazeniem musi miec temperature pokojowa (dotyczy to tez innych mies do smazenia). Smazy sie go na duzym ogniu na stalowej lub zeliwnej patelni (nie musi to byc patelnia grillowa) (srednio liczy sie 1,5 minuty na 1 cm grubosci steaka z kazdej strony) na odrobinie oleju. nastepnie wklada sie steaka do piekarnika rozgrzanego do ok 80-100 °C przykrytego folia aluminiowa na 10 minut by mieso odpoczelo. Solic sola morska mozna przed smazeniem... pieprzyc po smazeniu.