Odp: Odp: Przepis na potrawy z warzywami dla dzieci
możesz tak przemycić też np. masę z pieczarek i sera z odrobiną np.marchewki
Staż w Gotujmy: 5934 dni
Miasto: -
możesz tak przemycić też np. masę z pieczarek i sera z odrobiną np.marchewki
nie wiem czy Twój malec może jeść już szpinak ale polecam krokiety
Ciasto:
35 dag mąki pszennej
2 szklanki mleka
sól
jajo
Nadzienie:
1,40 kg szpinaku
łyżka masła
1,5 łyżki mąki
3 łyżki mleka
2 bułki czerstwe
6 łyżek tartej bułki
sól
ząbek czosnku
pieprz ziołowy
2 jaja
3 łyżki tłuszczu do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Z ciasta przygotować naleśniki (trochę ciasta pozostawić). Szpinak obrać i obgotować, następnie odcisnąć, drobno posiekać, dodać uprzednio namoczone i odciśnięte czerstwe bułki, przyprawy i jaja. Naleśniki ułożyć na desce, zakładając brzegi jeden na drugi, posmarować złączone brzegi surowym ciastem. Rozsmarować masę ze szpinaku, zwinąć w czworokątne paczuszki Maczać w pozostałym cieście naleśnikowym, panierować i smażyć na tłuszczu. Podawać z ziemniakami purée i surówkami.
fuuuu kasza gryczana z jorurtem
dobry spróbuj kotletów z piersi kurczaka w panierce z ananasem z puszki na kotleta jeden krążek mnie to zaskoczyło gdy mi to zaserwowano ale smakowało ok
oczywiście że nie jak chcesz i lubisz to możesz podać ją na ciepło z gałką lodów osobiście uwielbiam ;]
a drugie ciasto może Rafaello lub biszkopt z owocami albo mrożone owoce pod kruszonką
osobiście uważam że nie musi być koniecznie coś na gorąco podaj sycące sałatki z kurczakiem np.Cezara lub Gyros i do tego wędlinę i ok
Życzę powodzenia ;]
pachnie małą domową apteką
dobry podziwiam że spróbowałeś płukanki z soli naprawdę
Bardzo dziękujemy za realizację zakładki obserwuję przyda się na pewno brawo za szybkość ;D
Jadłospis online mógł by być bardzo ciekawy powiedz jakby to w praktyce wyglądało każdy mógłby mieć swój oddzielny czy jakiś taki jeden na stronie głównej
no właśnie nie pochodzi z daleko od urodzenia mieszkała przy puszczy kampinoskiej potem jak się uczyła to w stolicy a teraz w miasteczku pod warszawą więc to dość dziwne ale zgadzam się że centrum raczej nie ma "swojego"języka ewentualnie zapożyczamy coś z mazur lub wielkopolski ale to pojedyncze słowa
Temperatura w zamrażalniku powinna utrzymywać się na poziomie –18 st. C lub niższym – w takich warunkach można przechowywać żywność od 3 do 12 miesięcy.
wieprzowina chuda 6 - 8 miesięcy
mięso wołowe 8 - 12 miesięcy
cielęcina 6 - 8 miesięcy
podroby 3 - 4 miesięcy
drób 6 - 8 miesięcy
ryby 2 - 4 miesięcy
warzywa 5 - 9 miesięcy
owoce 8 - 9 miesięcy
ciasto 5 - miesięcy
lody 6 miesięcy
zupy gotowane 3 miesiące
ciekawa tabelka ale dosyć rygorystyczna jeśli właśnie chodzi o mięsa
PRZECHOWYWANIE W lodówce W zamrażarce
MIĘSO SUROWE
wołowina 2–3 dni 2–3 miesiące
wieprzowina 2–3 dni 1–2 miesiące
drób 2–3 dni 2–3 miesiące
cielęcina 2–3 dni 2–3 miesiące
mięso przetworzone
pieczona wołowina 8 miesięcy
kiełbasa, szynka 2 miesiące
pieczona cielęcina 6 miesięcy
RYBY
surowa (tłusta/chuda) 3/4 dni 4/6 miesięcy
gotowana 1–2 dni
PRODUKTY MLECZNE
masło (zamk./otw.) 2 tyg./1 tydz. 6 miesięcy
margaryna 7 dni 6 miesięcy
serki twarogowe,
smakowe, topione termin ważności
mleko, napoje mleczne,
śmietana termin ważności
ser żółty 6–12 dni 3–4 miesiące
WARZYWA
ogórki 10 dni 1 rok
pomidory, papryka 7 dni 1 rok
sałata 7 dni
groszek, brukselka 5 dni 1 rok
pieczarki 5 dni 1 rok
brokuły 2–3 dni 1 rok
marchewka 2–4 tyg 1 rok
kalafior 2 dni 1 rok
kapusta, seler 2 tyg 1 rok
buraki 3 tyg 1 rok
ziemniaki 2 tyg 1 rok
mam nadzieje że Ci pomogłam
co do sałatki śledziowej do mojego domu też to dotarło pod nazwą śledzi pod pierzynką dlatego byłam w niezłej konsternacji jak teściowa pierwszego dnia świąt na obiedzie mi zaproponowała że przyniesie mi jeszcze szubę do spróbowania ;]
ale najlepsze jest jednak to że ja mieszkam tylko 30km od warszawy a mój narzeczony mieszka tylko niecałe 15km dalej nie dziwiłoby mnie to gdybym ja była z Kaszub a on ze Śląska takie rozbieżności na tak małym terenie;]
oczywiście możesz trzymać dłużej ale smak tego mięsa na pewno nie będzie w 100% taki jak być powinien
z rybami chyba jest jeszcze krócej poszperam w internecie w wolnej chwili to powiem Ci konkretnie ale na własnym przykładzie kupiłam nad morzem świeżutkiego dorsza zamroziłam go i trzymałam w zamrażarce 3-4miesiące jak go przyrządziłam to był dużo bardziej suchy niż normalnie