http://rarytasy-michaeli.blogspot.com/

Odp: Odp: Odp: Kremy.!

Tolaa! napisał(a): Dziękuje bardzo Misiu.
Tort tiramisu bardzo mi się spodobał.
Zrobiłam i wyszedł pyszny.
cieszę,się, że smakował.....

Odp: Kremy.!

Tolaa! napisał(a): Proszę o przepis na krem do tortu.
Słyszałam o kremie który się gotuje. Ale nie znam przepisu.
Czy ma tu ktoś przepis na przepyszny krem?
w swoich zbiorach mam wiele różnych ciast i tortów z kremami....poszukaj może coś ci sie spodoba przypadnie do gustu....mam też tu na gotujmy ksiązkę, podaję link do ksiązki...poza książką tez jest kilka przepisów ciast i tortów...

https://gotujmy.pl/ciasta-i-torty-michaeli,przepisy,73812.html

Odp: Książki kucharskie

Mam, już 2 książki...i myślę o 2 następnych....tylko trzeba wstęp napisać i troszkę przepisów dorzucić...

Odp: Anemia u 3 latka

Bunia ma racje....z tym,że 3 latek ma ząbki i powinno ich używać do gryzienia wiec możemy zostawiać jakies ulubione warzyko nie zmiksowane...nawet codziennie moze byc inne...należy tez zupy wzbogacać natka pietruszki.
Myślę, że dobrym napijem może byc napój kiwi bez kiwi czyli z pietruszki zielonej; najlepiej blenderem miksujemy pietruszkę wraz z wodą, dodajemy sok z cytryny i słodzimy cukrem albo miodem do smaku, przecedzamy.....dobrze jest tez pokazać aby dziecko widziało że i my dorośli wciągu dnia popijamy taki napój....co nie znaczy,że mamy o tym głośno mówić.....Pamiętajmy dziecko obserwuje i nasze nawyki żywieniowe
do kanapek zamiast liści sałaty można dodać listek surowego szpinaku....

Odp: Odp: Książki o fotografowaniu żywności

evita0007 napisał(a): agaa napisał(a): Witam wszystkich gotujących forumowiczów )

Czy zastanawialiście się kiedykolwiek nad technikami robienia zdjęć swoim potrawom? Co zrobić, aby posiłki na zdjęciu wyglądały atrakcyjnie i apetycznie?

Zastanawiamy się nad publikacją tej książki:
„Plate to Pixel: Digital Food Photography & Styling“
http://www.amazon.com/Plate-Pixel-Digital-Photography-Styling/dp/0470932139

Książka poświęcona jest fotografowaniu jedzenia – stylizacji i kompozycji potraw oraz nadaniu im najbardziej „pożądanego” wyrazu. Uczy fotografować tak, aby potrawy wywoływały głód i powodowały, że natychmiast chcemy je zjeść, tj. wykorzystać podany przepis i przyrządzić pyszne danie. Autorka, ceniona profesjonalistka, fotograf jedzenia, także autorka bloga kulinarnego, dzieli się w tej publikacji swoimi doświadczeniami, podpowiada jakie sztuczki i chwyty stosować, aby posiłki na zdjęciu wyglądały atrakcyjnie i apetycznie. Co ważne – autorka nie wymaga od nas profesjonalnego sprzętu, wystarczy aparat i odrobina miejsca. Porady według naszej opinii są ciekawe i bardzo praktyczne.

I teraz pytanie zasadnicze – czy według Was książka odpowiada na Wasze potrzeby? Czy zechcielibyście ją mieć na swojej półce, czy warto wydawać książkę poświęconą tematyce fotografowania żywności? Czy brakuje Wam takich publikacji? Bardzo zależy mi na opinii osób, które są bezpośrednio związane z tematem, dlatego będę wdzięczna za odpowiedź w tej kwestii.

Wydawnictwo
Ten temat już chyba był ? Czy mnie sie coś tylko wydaje
ja tez jestem pewna,ze odpowiadałam.....dziś....

Odp: Czy chcielibyście książki o fotografowaniu żywności?

może ksiązka byc ciekawa...ale czy warta tego aby wydac na nia pieniądze....a może byłyby lepsze artykuły....kilka prostych rad, zasad....
poza tym czytałam jak fotografowac pejzaże, ludzi i należałoby koniecznie robic kropka w kropke jak napisane w ksiązce....a to dobre dla profesjonalistów

Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty

Przy wstawianiu, zdjęć, jest zdjęcie główne i potem etap I, etap II itd. rozumiem aby zdjęcie miało podpis minim 50 znaków i jest zrozumiałe jeśli chodzi o etapy przygotowania....ale uważam,że zdjęcie główne powinno być podpisane TYLKO nazwą potrawy, krótko i treściwie....np. karpatka, sałatka wiosenna...
Sądze tak dlatego,że wszędzie tzn ksiązki kucharskie, czasopisma kulinarne i wreszcie inne strony kulinarne w internecie pod zdjęciem GŁÓWNYM mają tylko nazwę potrawy....i wyszukiwarka w googlach właśnie takie zdjęcie tez wychwyci.... po co komuś informacja pod zdjęciem głównym "moja wspaniała karpatka, którą cała rodzina lubi...polecam" . Może tu administratorzy strony coś by zmienili. Proszę o przemyślenie mojej propozycji

Odp: Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty

to nie jest regulamin.....za pól roku nowa osoba o tym nie będzie wiedzieć.....to powinno byc w REGULAMINIE napisane.....
a jak na razie trafiłam na 2 regulaminy różnej treści

Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty

Faktycznie jest za mało punktów za przepis ze zdjeciem i potem z kazdym kolejnym i to opisanym.....moja córka stwierdziła,że teraz będzie potrzebny w kuchni fotograf...
Nurtuje mnie jedno pytanie czy do starych przepisów gdy się doda dodatkowe zdjęcie z etapów przygotowania czy będa przyznane punkty
Poza tym przeczytałam przed chwilą regulamin i tam nie znalazłam tego wpisu że przepis musi być nie publikowany gdzie indziej i o innych waznych np.zmianach minimum 50 znaków pod zdjęciem.....może nie ten regulamin czytałam....więc proszę o linka....do regulaminu aktualnego