Odp: Tu zgłaszamy problemy
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
zapomniałem odznaczyć kategorię wędliny w przepisie https://gotujmy.pl/salceson-z-dzika,przepisy,184092.html Jeśli przepis się kwalifikuje poproszę o punkty za kategorię promowaną
Staż w Gotujmy: 4979 dni
Miasto: -
zapomniałem odznaczyć kategorię wędliny w przepisie https://gotujmy.pl/salceson-z-dzika,przepisy,184092.html Jeśli przepis się kwalifikuje poproszę o punkty za kategorię promowaną
https://gotujmy.pl/salceson-z-dzika,przepisy,184092.html - świeżo dodany salcesonik. Bahus podasz link do swego przepisu. Z chęcią coś podpatrzę
Dziękuję
proszę o weryfikację przepisów:
https://gotujmy.pl/cannelloni-z-dziczyzna-pod-beszamelem,przepisy,183928.html
oraz
https://gotujmy.pl/sos-beszamelowy-do-cannelloni-i-lazanii,przepisy,183921.html
Wydaje mi się, że kategoria promowana powinna być albo przy dwóch przepisach albo przy żadnym. Obecnie jest przy jednym.
Do do nawozów "przemiłe" gołębie czasami zostawiają mi kupki na balkonie. Zastanawiam się jakby to zebrać i rozcieńczyć w wodzie, a następnie podlewać nim ziółka (oczywiście nie liście, tyko prosto na ziemię)
JA w tamtym roku wysiałem bazylię, szczypiorek, natkę pietruszki do dużej donicy balkonowej. Bez nawozów miałem pożytek z bazyli i szczypiorku. Najgorzej radziła sobie natka pietruszki. Po wzroście czerniały jej bardzo szybko listki. Jakby usychały (ale wody było okej). W tym roku kupiłem za 30zł zestaw zielonych pojemniczków na zioła. Mają fajny system nawadniający z odpływem nadmiaru wody. Posiałem 10 gatunków ziół. Zobaczymy co wyjdzie. Dodatkowo trzymam na balkonie tymianek oraz hyzop lekarski. Zastanawiam się czy przezimowały i nie zmarzły im korzenie bo przykrywałem je tylko śniegiem. W tym roku planuje dokupić jeszcze jakieś zioła wieloletnie np. rozmaryn i przesadzić je do większych doniczek i oczywiście na balkon. Jeśli w tej zielonej doniczce nie wyrosną mi zioła z nasion dokupię w markecie popularne odmiany (np. mięta, bazylia, melisa) i dosadzę. Dodatkowo mam nasiona pomidorków karłowych i stewi. Zasadzę je do doniczek i też z ciekawością zobaczę co z tego wyrośnie
Dla tych co nie chcą się natrudzić polecam kupowanie wyrośniętych ziół z marketów. Jedynie na samej wodzie roślina taka potrafi wydać plon parę razy. Wszystko zależy od umiejętnego cięcia w zależności od gatunku. Np. bazyli ucinamy tylko wierzchołki z 3 liścimi i urywamy liście z dołu. Dzięki temu rozrasta się ona i po pewnym czasie będziemy mieli 2 kolejne wierzchołki.
Z chęcią bym poczytał o nawozach jakie stosujecie dla ziół. Czy widzicie różnice? Czy pomagają i faktycznie wspomagają wzrost?
Dodatkowo czy jeśli siejecie z nasion zioła to jest potem rozsadzacie, jak za dużo wzejdzie?
Poniżej zdjęcie zielonej donicy na zioła. Jeśli ktoś się zastanawia polecam. Zajmuje mało miejsca. Fajne rozwiązanie jeśli chodzi o nawadnianie i ładnie wygląda. Zastanawiam się tylko czy stojąc jedną stroną część roślin od strony mieszkania będzie miała wystarczająco słońca. Najwyżej pokombinuje i będę przekręcał doniczki.
https://gotujmy.pl/piernik-szczesciodniowy,przepisy,181880.html byłbym wdzięczny za zmianę nazwy na Piernik sześciodniowy. Przez roztargnienie wpisałem szcześciodniowy
Dziękuję
Pytanie o przepis https://gotujmy.pl/slodka-salatka-z-paluszkiem-krabowym,przepisy,181701.html i kategorię premiowaną. Należy się czy nie należy?
Beatris napisał(a): Ok, rozumiem. Tylko, że w artykule o kategorii promowanej wyraźnie jest napisane: cyt: "Wchodzą w jej skład natomiast cytrusy w roli na przykład dodatków do wypieków (skórka czy sok[!] - ale tak, żeby ich dodatek miał znaczący wpływ na smak potrawy) i podobne." W takim razie to zdanie powinno zostać zmienione, bo wprowadza w błąd.
Mi kiedyś Bunia nie uznała muli w owocach morza. A jak jej podałem procentowy skład użytej mieszanki owoców morza (oczywiście zawierał mule) to zostałem oskarżony o zmienianie przepisu pod punktację także Beatris nie przejmuj się. Co człowiek to interpretacja.