Odp: kto umie matematyke? pomocy :-(
Ad 1. AuB - suma zbiorów. wszystkie elementy, które należą do zbioru A i zbioru B np. zad 5 a) AuB={0,1,2,3,4,5,6}
AnB - iloczyn zbiorów (inaczej część wspólna), wszystkie elementy które należą JEDNOCZEŚNIE do zbioru A i zbioru B
np. zad 5 a) AnB={2,4}
A-B różnica zbiorów wszystkie elementy które należą do zbioru A a nie znajdują się w zbiorze B np. zad 5 a) A-B={1,3,5}
B-A różnica zbiorów wszystkie elementy, które należą do zbioru B, a nie należą do zbioru A np. zad 5 a) B-A={0,6}
2). przypomnij sobie jakie są działania na potęgach : http://www.math.edu.pl/dzialania-na-potegach, zwróć również uwagę, że pewne liczby można zapisać za pomocą potęg np. 25=5^2 125=5^3.
Algorytm rozwiązania jest taki:
zamieniasz liczby na dogodne potęgi(p. 25=5^2 125=5^3)
wykonujesz działania na potęgach (tak jak jest w linku powyżej)
Rozwiązanie pierwszego przykładu na zdjęciu.
3) w równaniach i nierównościach kwadratowych sprowadź ułamki do jednego mianownika (pomnóż przez odpowiednią liczbę), przenieś wszystko na jedną stronę, skróć wyrazy podobne i rozwiąż równanie kwadratowe (wylicz deltę i w zależności jaka wyjdzie wylicz pierwiastki równania). Pamiętaj, że w przypadku nierówności rozwiązaniem będzie zbiór (nie wiem jak wymaga nauczyciel, ale rozwiązanie można przedstawić na osi liczbowej lub za pomocą przedziałów)
Odp: Odp: Odp: Ta pani kradnie przepisy ze zdjęciami
p.jola1 napisał(a): agusia2361 napisał(a): a ja myślałam ze ta strona powaznie jest tylko dla ludzi ktorzy maja ambicje do tworzenia przepisów.Ja co prawda jestem nowa,ale myslałam ze osoby ktore kradna przepisy i zdjecia sa usuwani.Zreszto kto wie czy ta strona to tez nie sciema i czy ktos otrzymal juz nagrode za wirtuale
A to moja nagroda za wirtuale, nawet bardzo szybko dotarła
Możliwe nawet ze sama się sfotografowała
Odp: Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
Babciagramolka napisał(a): (...)
- nie robić zdjęcia mięsa w sosie ( wyjątkiem są gulasze bo tu sie inaczej nie da ) - zrazy , bitki itp - wszystko co z sosem lepiej wyjąć z tego sosu yak by z niego obciekło ( nawet zebrać sos z miesa ) - ułożyć , polać odrobiną sosu tak by nie był rozlewającą sie plamą tylko raczej kroplami , stróżką - udekorować
Zwróciłem kiedyś uwagę, że też kucharze podając danie małą ilością sosu skrapiają mięso, a najczęściej odrobiną sosu polewają talerz. Wiecie może jaki jest tego powód?
Ciężko jest mi się przyzwyczaić do tych małych ilości sosu - lubię obficie pososić
Dodam, że jak chcesz :coś jeszcze wiedzieć w tym temacie to pytaj śmiało. W miarę możliwości postaram się pomóc.
Tak naprawdę musisz poznać swój szybkowar i metodą prób i błędów wypracować optymalne czasy gotowania. Ja np. gotuję golonkę 15 minut, zupę grochową z połówek grochu na krem (groch całkowicie rozgotowany) - 15 minut. Ziemniaki 6-9 minut w zależności od wielkości. Różyczki brokuła lekko twardawe - 2-3 minuty. Czasy te nie mają wiele wspólnego z tymi podanymi w instrukcji. Dodam, że czas jest liczony od momentu pozbycia się powietrza z wnętrza, a nie od momentu syczenia. Jak widać większość rzeczy daje się zrobić w przeciągu 15 minut także w obrębie tego czasu się poruszam. Najdłużej gotowałem fasolę wcześniej nie moczoną - z przerwami 20 czy 25 minut (jakoś tak). Mam kilka przepisów w swojej księdze właśnie z wykorzystaniem szybkowaru także zapraszam do wypróbowania
Odp: Tu zgłaszamy problemy
zupełnie z innej beczki.
Można coś z robić z ilością znaków w nazwie przepisu, a dokładniej ilość tą zwiększyć. Autorską, oryginalną nazwę ciężko wstawić bo brakuje znaków, a jak wstawiam trywialną to często się zdarza, że ta nazwa istnieje i w nazwie jest dodawany login.
Odp: Powstały bzdury i powstały arcydzieła...
ja nawet z uśmiechem na twarzy przeglądam swoje pierwsze przepisy. Przynajmniej widać, że ten czas nie poszedł na marne i dania troszkę zrobiły się ambitniejsze i o niebo ciekawsze w smaku
Odp: Konkurs TEFAL - zapraszamy!
Na gotujmy dziś zajrzałem,
i na forum przeczytałem
Fotoblog - olej, zdrowie
dla mnie szok!
Pierwszym wpisem Netka wita,
kurczak w klonie mnie spotyka,
luna z chipsem jej wtóruje,
oj McDonald zbankrutuje.
Bunia w tyle nie zostaje,
halibuta zapodaje.
Suberbaba tez nie gorsza
i poleca kitaj dorsza.
Jak to? Skąd to? Co za czar?
frytkownica Actifry?
A żem człowiek małej wiary,
no to szukam jej przywary.
Smaży, praży, piecze, miesza
łyżka olej tu odmierza.
Smacznie,szybko, niezawodnie
reklamuje Tefal godnie.
Do ostatka blog przejrzałem
i tej wady nie spotkałem.
Odp: Konkurs TEFAL - zapraszamy!
słowa konkursowe można odmieniać?
Odp: Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty
anula250 napisał(a): A ja stawiam na drobne gadżety np. zestawy jakiś fajnych przypraw, drobne akcesoria do kuchni (teraz są ale tupperware są drogie punktowo), jakieś foremki do ciasteczek, deski do krojenia. Mogły by również pojawić się patelnie, garnki, formy do zapiekania, jakieś miski myślę że są to rzeczy których używamy na co dzień i nigdy ich za wiele )))
Nic dodać nic ująć. Również się pod tym podpisuje. Dużo więcej drobnych gadżetów jak napisała anula250 ale też w rozsądnej cenie byłoby szczytem marzeń :o).