Odp: Odp: Odp: Odp: Prosze o wyjasnienie, czy to jest fair?

Pyza napisał(a): Babciagramolka, z tą rodzinną książką kucharską to świetny pomysł! W każdej rodzinie są przepisy funkcjonujące od pokoleń i warto to gdzieś zapisać
Właśnie!
Ostatnio dostałam od starszej siostry zeszyt, który od lat czterdziestych prowadziła nasza Mama. A było to na okoliczność mojego zakupu foremki do babki gotowanej , która była specjalnością Mamy (teraz mam komplet: foremkę i zeszyt z przepisem )
Siostra dopisała tam kilka swoich, sprawdzonych przepisów (między innymi tych od swojej teściowej ) i powstała jedyna w swoim rodzaju, rodzinna książka kucharska, w której znalazły się od lat jadane i charakterystyczne potrawy.
Babciugramolko kciuki serdeczne za powodzenie książkowego przedsięwzięcia

Odp: Z czego lepiej zrobić dobry sos czosnkowy?

Zajrzałam, bardzo fajny ten Twój autorski sos. Spróbuję przy najbliższej okazji sałatowej
A jeśli chodzi o dobre pomysły, to często w lecie korzystam z tej książki :
http://www.kdc.pl/produkt/10101/10/107243000/Sosy.html
Polecam, jeśli kiedyś się z nią spotkasz.

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Z czego lepiej zrobić dobry sos czosnkowy?

msewka napisał(a):
W tym sosie który jadłam był też na pewno miód.
Jak najbardziej można dodać do musztardy i soku z cytryny łyżeczkę płynnego miodu. To zrównoważy kwaśność i ostrość.
A ten sos, co Ci powyżej opisałam, choć w zbliżeniu był do tamtego podobny ?

Odp: Odp: Odp: Z czego lepiej zrobić dobry sos czosnkowy?

msewka napisał(a):
A z innej beczki,jaki znacie dobry przepis na sos musztardowy.Jadłam na grillu u znajomych bukiet sałat z kilkoma innymi składnikami i polewało się na talerz bezpośrednio sosem musztardowym.Był ostry i przepyszny a najważniejsze,że świetnie się komponował ze składnikami sałatki.
Jak bukiet sałat, to tak na szybko przyszedł mi do głowy trochę inny winegret : 1 część octu winnego, soku z cytryny na 3 części przyzwoitego oleju. Przy czym najpierw trzeba rozmerdać w słoiku ten ocet, czy sok z 1 - 2 łyżeczkami dobrej musztardy. Od niej i od przypraw zależy potem cały smak sosu.
Potem dolewam do słoika olej i mocno potrząsam, aż sos zrobi się kremowy. Po przyprawieniu odstawiam "do przegryzienia".
Z przypraw używam : świeżo zmielonego pieprzu, soli morskiej, drobno pokrojoną papryczkę chilli, na przykład w dwóch kolorach, sproszkowanego chrzanu japońskiego wasabi, drobniutko posiekanej cebulki itp.

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Mam dosc glupich przepisow

Borubar napisał(a): Dla wszystkich osób które mają dośc już pomidorów pasztetowych z papryką w pasztecie... polecam troche dystansu
Stary, dobry Monty Python
Swoją drogą, kiedy bufetowa zapowiedziała homara z krewetkami i pasztetem ... podświadomość odruchowo wyrzuciła mi truflowy, a wstawiła DROP