Słyszałem o tym filmie, widziałem trailer i też bardzo chcę obejrzeć - poezja w ruchach Czytałem też o knajpie, którą prowadzi Jiro - podobno jeśli jest się obcokrajowcem bardzo ciężko o rezerwację, powinien cię wprowadzić jakiś mieszkaniec Tokio i wziąć za ciebie odpowiedzialność.
A co do samego sushi to tych knajp jest teraz bardzo dużo w Polsce - na każdym rogu sushi praktycznie, a co za tym idzie - jakość jest różna, ale też ceny są różne. Warto też przejrzeć różnego rodzaju groupony i grupery - kuponów na sushi jest bardzo wiele, bo rynek się nasycił i nie ma komu kupować
byłam ostatnio w kinie (wrocławski Helios) na filmie dokumentalnym pt. "Jiro śni o sushi". Świetny. W prawdzie mistrz Jiro zdradza w nim niewiele, ale i tak robi wrażenie. Można zobaczyć np. jak się robi zakupy na japońskim targu rybnym (licytacja tuńczyków powaliła mnie na kolana ), albo jak dobrze wymasować ośmiornicę przed jej rozkrojeniem ()... no i niesamowite wrażenie - niezmiennie - robi na mnie kultura Japonii. Szacunek. Precyzja, która nam mogłaby się wydawać szaleństwem... sushi jadłam tylko raz w życiu (w dublińskim sushi-barze Aya) i smakowało mi bardzo. W Polsce (ha, polskie zarobki) nie stać mnie na luksus kosztowania tej pysznej potrawy... a "Jiro śni o sushi" bardzo mi narobiło na nią smaka... eh.
Tak, w Rodzinie Soprano jedzenie odgrywa olbrzymią rolę (nawet powstała książka kucharska z przepisami z serialu! z tego co pamiętam, także na ostatniej stronie wydań serialu z GW były przepisy na włoskie potrawy
Ja pamiętam głównie kłótnie przy stole - jak siostra Janice goniła Tony'ego z widelcem wokół stołu i tym podobne
wasz ulubiony film związany posrednio lub bezpośrednio z kuchnią...
Obserwuj wątekOdp: wasz ulubiony film związany posrednio lub bezpośrednio z kuchnią...
Noruas
Odp: wasz ulubiony film związany posrednio lub bezpośrednio z kuchnią...
k.tyczynski
http://kochamtyto.blogspot.com/2014/04/o-filmach-kulinarnych-i-z-kuchnia-w-tle.html
Odp: wasz ulubiony film związany posrednio lub bezpośrednio z kuchnią...
Tengi
Odp: Odp: Odp: ulubiony film - L
kołczu
Odp: Odp: ulubiony film - L
kołczu
A co do samego sushi to tych knajp jest teraz bardzo dużo w Polsce - na każdym rogu sushi praktycznie, a co za tym idzie - jakość jest różna, ale też ceny są różne. Warto też przejrzeć różnego rodzaju groupony i grupery - kuponów na sushi jest bardzo wiele, bo rynek się nasycił i nie ma komu kupować
Ja szczerze mówiąc bardziej lubię robić jak jeść
Odp: ulubiony film - L
missMarietta
Odp: Odp: ulubiony film - L
kołczu
Ja pamiętam głównie kłótnie przy stole - jak siostra Janice goniła Tony'ego z widelcem wokół stołu i tym podobne
olmanka
darmiona
Ankha