u mnie wszyscy zajadaja sie sosem na bazie jogurtu naturlnego i dodaje 2 lyzki majonezu najlepiej hellmans czosnku nie oszczedzam ;p sporawo dodaje garsc ziol nieco choc nie trzeba soli szczypte pieprzu i dla mlodszych wyjadaczy troszke cukru
Tak szczerze mówiąc to pierwszy raz w ogóle słyszę o takim sklepie,co ciekawego można u nich spotkać? Bo jeżeli szukasz artykułów do wyposażenia kuchni to zapraszamy także do nas
Trudno się dziwić, że takie mamy chore społeczeństwo. Takim "gotowaniem" zapełniacie szpitale...
Sos jest zawsze gotowany. Nie nazywajcie sosami surowych mikstur, a mieszankę majonez, jogurt, musztarda, keczup nazwałabym zamachem na przewód pokarmowy.
Sos jest jedynie dodatkiem do potrawy, a nie potrawą samą w sobie. Nie jest przeznaczony do osobnej konsumpcji, dlatego sam w sobie nie musi być smaczny.
Należy kilka ząbków mocnego, polskiego czosnku bardzo dokładnie rozgnieść na zupełną miazgę, włożyć do małego pojemniczka i posypać dość mocno solą ( byleby nie przesadzić ) i ewentualnie pieprzem. To odstawić na kilka minut. W międzyczasie wolno podgrzać niewielką ilość oleju, ale w żadnym wypadku nie może on być gorący ani parzący, ale też nie letni, tylko wyraźnie ciepły.
Ten olej po odstaniu czosnku przez kilka minut, dodać do niego i wymieszać. Następnie także odstawić na krótki czas. Oleju powinno być ok. łyżkę na ząbek, ale może być nieco więcej, bo nie może być go zbyt mało. W tym stanie, do odstawienia na kilka minut, można dodać jeszcze najwyżej jedną przyprawę - jedno czyste zioło, ale nie mieszankę przyprawową. Może to być np. bazylia, niektórym będzie smakował koperek, ale świeży należy dodać przed olejem i odstawić razem z czosnkiem i solą. Im dłużej olej z czosnkiem i przyprawami będzie stał w cieple, tym smak będzie głębszy. Jeżeli ma być dużo przyprawy, to powinno to stać co najmniej 20 minut.
Przygotować niezbyt gęsty sos z mąki i wody lub mąki i mleka, i w trakcie gotowania dodać olej z czosnkiem, stale mieszając. Do tego dodawać powoli słodką śmietanę, aż zrobi się konsystencja raczej rzadkiego sosu. Można też spróbować z kwaśną śmietaną, ale to już będzie coś zupełnie innego.
Odp: Odp: Z czego lepiej zrobić dobry sos czosnkowy?
Mój ulubiony sos który zawsze wyjadam sam z miski
Jakoś tak robię go na wyczucie,
Najpierw kilka łyżek majonezu, do tego pół łyżeczki musztardy, trochę śmietany..
Oczywiście czosnek ! duuużo czosnku, lubię jak pali
Dużo pieprzu, trochę soli, oregano, bazylia i to co uwielbiam czyli zioła prowansalskie! Pychaaa, jak za gęste to można dodać troszkę przegotowanej wody
Mój ulubiony sos który zawsze wyjadam sam z miski
Jakoś tak robię go na wyczucie,
Najpierw kilka łyżek majonezu, do tego pół łyżeczki musztardy, trochę śmietany..
Oczywiście czosnek ! duuużo czosnku, lubię jak pali
Dużo pieprzu, trochę soli, oregano, bazylia i to co uwielbiam czyli zioła prowansalskie! Pychaaa, jak za gęste to można dodać troszkę przegotowanej wody
Zajrzałam, bardzo fajny ten Twój autorski sos. Spróbuję przy najbliższej okazji sałatowej
A jeśli chodzi o dobre pomysły, to często w lecie korzystam z tej książki :
http://www.kdc.pl/produkt/10101/10/107243000/Sosy.html
Polecam, jeśli kiedyś się z nią spotkasz.
Otworzyłam podany link a tam produkt niedostępny.Pech
Z czego lepiej zrobić dobry sos czosnkowy?
Obserwuj wątekOdp: Z czego lepiej zrobić dobry sos czosnkowy?
sylwiaczek202
Odp: Z czego lepiej zrobić dobry sos czosnkowy?
eKuchnia_com
Odp: Z czego lepiej zrobić dobry sos czosnkowy?
momo
Mam pytanie. Czy ktoś robił zakupy przez www.lokalnyrolnik.pl?
Jak to działa, jak się sprawdza?
Odp: Z czego lepiej zrobić dobry sos czosnkowy?
Złoty Muchomor
Trudno się dziwić, że takie mamy chore społeczeństwo. Takim "gotowaniem" zapełniacie szpitale...
Sos jest zawsze gotowany. Nie nazywajcie sosami surowych mikstur, a mieszankę majonez, jogurt, musztarda, keczup nazwałabym zamachem na przewód pokarmowy.
Sos jest jedynie dodatkiem do potrawy, a nie potrawą samą w sobie. Nie jest przeznaczony do osobnej konsumpcji, dlatego sam w sobie nie musi być smaczny.
Należy kilka ząbków mocnego, polskiego czosnku bardzo dokładnie rozgnieść na zupełną miazgę, włożyć do małego pojemniczka i posypać dość mocno solą ( byleby nie przesadzić ) i ewentualnie pieprzem. To odstawić na kilka minut. W międzyczasie wolno podgrzać niewielką ilość oleju, ale w żadnym wypadku nie może on być gorący ani parzący, ale też nie letni, tylko wyraźnie ciepły.
Ten olej po odstaniu czosnku przez kilka minut, dodać do niego i wymieszać. Następnie także odstawić na krótki czas. Oleju powinno być ok. łyżkę na ząbek, ale może być nieco więcej, bo nie może być go zbyt mało. W tym stanie, do odstawienia na kilka minut, można dodać jeszcze najwyżej jedną przyprawę - jedno czyste zioło, ale nie mieszankę przyprawową. Może to być np. bazylia, niektórym będzie smakował koperek, ale świeży należy dodać przed olejem i odstawić razem z czosnkiem i solą. Im dłużej olej z czosnkiem i przyprawami będzie stał w cieple, tym smak będzie głębszy. Jeżeli ma być dużo przyprawy, to powinno to stać co najmniej 20 minut.
Przygotować niezbyt gęsty sos z mąki i wody lub mąki i mleka, i w trakcie gotowania dodać olej z czosnkiem, stale mieszając. Do tego dodawać powoli słodką śmietanę, aż zrobi się konsystencja raczej rzadkiego sosu. Można też spróbować z kwaśną śmietaną, ale to już będzie coś zupełnie innego.
Odp: Odp: Z czego lepiej zrobić dobry sos czosnkowy?
Lena.atomowa
ooooo, spróbuję. nie dodawałam nigdy musztardy
Odp: Z czego lepiej zrobić dobry sos czosnkowy?
kamila11207
Jakoś tak robię go na wyczucie,
Najpierw kilka łyżek majonezu, do tego pół łyżeczki musztardy, trochę śmietany..
Oczywiście czosnek ! duuużo czosnku, lubię jak pali
Dużo pieprzu, trochę soli, oregano, bazylia i to co uwielbiam czyli zioła prowansalskie! Pychaaa, jak za gęste to można dodać troszkę przegotowanej wody
Odp: Z czego lepiej zrobić dobry sos czosnkowy?
majeczkowa
Odp: Z czego lepiej zrobić dobry sos czosnkowy?
Czarna1993
Odp: Z czego lepiej zrobić dobry sos czosnkowy?
Paola
Odp: Odp: Z czego lepiej zrobić dobry sos czosnkowy?
msewka
Otworzyłam podany link a tam produkt niedostępny.Pech