Prowadzę blog smacznapyza.blogspot.com. Jestem kucharzem-amatorem, gotuję w domu dla rodziny i przyjaciół. Interesuję się mykologią czyli wszystkimi grzybami, nie tylko jadalnymi. Jestem członkiem Bractwa Grzybland i na portalu dla grzybolubów zajmuję się działem kulinarnym. Zapraszam na www.grzybland.pl , znajdziecie tam mnóstwo informacji o grzybach i przepisy na dania z grzybami, część z nich jest moich. Na innych portalach kulinarnych można mnie spotkać pod nickiem izeczka :-)

Odp: Odp: Mąka- jej typy

Podstawowe typy mąk pszennych:

* mąka tortowa, typ 400 – idealna do wypieku ciast tortowych;
* mąka tortowa typ, 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo – tłuszczowych; przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich;
* mąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych, szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów;
* mąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów; do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów;
* mąka poznańska typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów; - do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek;
* mąka luksusowa typ 550 - do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek, ciast smażonych;
* mąka, typ 650 -mąka makaronowa do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów.

Podstawowe typy mąk żytnich

Typ 580 – jasna
Typ 650 - bułkowa
Typ 720 - jasna
Typ 850 - chlebowa
Typ 1400 - sitkowa
Typ 1850 - starogardzka graham do wypieku pieczywa
Typ 2000 – razowa do wypieku pieczywa i na żur

Odp: : W trosce o miłą atmosferę na stronie

Bahus, nie chodzi o to żeby nie brać udziały w konkursach, ale żeby bawić się przyjemnie i co najważniejsze uczciwie! a niektórzy zamiast bardziej się postarać kombinują za wszelką cenę...

Odp: : W trosce o miłą atmosferę na stronie

też to zauważyłam, Buniu...niestety...niektóre "koleżanki" pogrywają sobie bardzo nieładnie a wręcz nieuczciwie!

Odp: Odp: Chwalimy się;

szybka jesteś, evita! muszę się też wybrać

thegrooba, pozazdrościć możliwości wyboru

Odp: Botwina czy boćwina?

zdecydowanie botwina i nigdy wcześniej nie spotkałam się z określeniem boćwina...

Odp: Na piknik!

tylko nie ma na razie czasu niestety...ale wykorzystam go na pewno bo jest śliczny i bardzo poręczny

Odp: Zaczarowane truskawki....

nutella, moje przepisy i zdjęcia są z ubiegłego roku - w tym na razie kupiłam truskawki raz i to tylko trochę bo cena zniechęca...

Cherry, faktycznie są już polskie, ale spod folii - ja czekam z niecierpliwością na te dojrzewające w promieniach słonka

Odp: Odp: Odp: Chwalimy się;

misia14, pokazałabyś jak ta trawa rośnie, ciekawa jestem jaką przybiera formę - czy to są pojedyncze łodygi czy raczej gęsta kępa...

Odp: Chwalimy się;

brawo! gratulacje!

Odp: Chwalimy się;

Eluchap, dzieci są naszą największą dumą!


a ja dzisiaj też dostałam przesyłkę, nagrodę główną (jedną z 3 równorzędnych) w konkursie dań wielkanocnych - zestaw porcelany Villa Italia