Kochani, moje pytanie brzmi, czy zmienić tę kategorię boćwina na botwina?
I tak musimy poczekać na powrót dobrego z urlopu (niektórym to dobrze), ale głosujcie - wasze opinie zostaną uwzględnione.
Botwina ( botwinka ) to młode buraczki z listkami - i tak nazywa się zupa z nich robiona .
Boćwina to burak liściasty ( liście z czerwonymi żyłkami ) .Można robić z niego zupę , jarzynkę, łodygi gotować jak szparagi , w liściach robić gołąbki . Zupa z niej będzie boćwinką ( najczęściej są to chłodniki )
Botwina czy boćwina?
Obserwuj wątekOdp: Botwina czy boćwina?
thegrooba
Odp: Botwina czy boćwina?
luna19
I tak musimy poczekać na powrót dobrego z urlopu (niektórym to dobrze), ale głosujcie - wasze opinie zostaną uwzględnione.
luna19
to chyba zależy od regionu.
Odp: Odp: Botwina czy boćwina?
Pyza
nutella
Weronka
margolata
Babciagramolka
Botwina ( botwinka ) to młode buraczki z listkami - i tak nazywa się zupa z nich robiona .
Boćwina to burak liściasty ( liście z czerwonymi żyłkami ) .Można robić z niego zupę , jarzynkę, łodygi gotować jak szparagi , w liściach robić gołąbki . Zupa z niej będzie boćwinką ( najczęściej są to chłodniki )
boćwina (młode buraki ćwikłowe z listkami), tę boćwinę, tą boćwiną a. botwina (I)
boćwina (zupa z młodych buraków), tę boćwinę, tą boćwiną; tym boćwinom a. botwina (II)
słownikowo to chyba to samo, ale ktoś mi wmówił, że poprawnie jest boćwina lub botwinka hehe nie sprawdziłam, dałam się zrobić w balona