* mąka tortowa, typ 400 – idealna do wypieku ciast tortowych;
* mąka tortowa typ, 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo – tłuszczowych; przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich;
* mąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych, szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów;
* mąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów; do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów;
* mąka poznańska typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów; - do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek;
* mąka luksusowa typ 550 - do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek, ciast smażonych;
* mąka, typ 650 -mąka makaronowa do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów.
Podstawowe typy mąk żytnich
Typ 580 – jasna
Typ 650 - bułkowa
Typ 720 - jasna
Typ 850 - chlebowa
Typ 1400 - sitkowa
Typ 1850 - starogardzka graham do wypieku pieczywa
Typ 2000 – razowa do wypieku pieczywa i na żur
Nie ma to jak produkt z pierwszej ręki
Moja babcia jak jeszcze działka była tylko rolna miała pszenicę, którą potem zawożono do młyna. Było to jednak bardzo dawno temu. Teraz na działce stoi dom i rośnie sobie sad
ja do wypieków używam jednego rodzaju mąki pszennej...w mojej miejscowości jest mały młyn i tam się zaopatruję w mąkę...wszystkie wypieki tzn kruche , biszkopty i ucierane wychodzą wspaniale...
Kupuje w tym młynie również mąkę krupczatkę oraz mąkę żytnią i chlebową oraz otręby pszenne...wszystkie produkty są pierwszej jakości po bardzo atrakcyjnej cenie
Zwracacie może uwagę na typ mąki jeśli coś z niej robicie?
Ja powiem szczerze "uczepiłam" się jednej mąki dostępnej w jednym z naszych marketów. Ma typ 405. Używam jej dosłownie do wszystkiego. Każde ciasto pięknie rośnie. Kruche ciasto jest bardzo kruche. Biszkoptowe puszyste i delikatne. To samo z innymi rodzajami ciast.
Czy Wy stosujecie kilka typów mąki? Jeśli tak to jakie i do czego?
Mąka- jej typy
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Mąka- jej typy
misia5
Odp: Odp: Mąka- jej typy
Pyza
* mąka tortowa, typ 400 – idealna do wypieku ciast tortowych;
* mąka tortowa typ, 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo – tłuszczowych; przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich;
* mąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych, szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów;
* mąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów; do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów;
* mąka poznańska typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów; - do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek;
* mąka luksusowa typ 550 - do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek, ciast smażonych;
* mąka, typ 650 -mąka makaronowa do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów.
Podstawowe typy mąk żytnich
Typ 580 – jasna
Typ 650 - bułkowa
Typ 720 - jasna
Typ 850 - chlebowa
Typ 1400 - sitkowa
Typ 1850 - starogardzka graham do wypieku pieczywa
Typ 2000 – razowa do wypieku pieczywa i na żur
Odp: Mąka- jej typy
misia5
Moja babcia jak jeszcze działka była tylko rolna miała pszenicę, którą potem zawożono do młyna. Było to jednak bardzo dawno temu. Teraz na działce stoi dom i rośnie sobie sad
Odp: Mąka- jej typy
misia14
Kupuje w tym młynie również mąkę krupczatkę oraz mąkę żytnią i chlebową oraz otręby pszenne...wszystkie produkty są pierwszej jakości po bardzo atrakcyjnej cenie
Mąka- jej typy
misia5
Ja powiem szczerze "uczepiłam" się jednej mąki dostępnej w jednym z naszych marketów. Ma typ 405. Używam jej dosłownie do wszystkiego. Każde ciasto pięknie rośnie. Kruche ciasto jest bardzo kruche. Biszkoptowe puszyste i delikatne. To samo z innymi rodzajami ciast.
Czy Wy stosujecie kilka typów mąki? Jeśli tak to jakie i do czego?