Odp: Nadchodzą święta :)

Ja mam czasem dość tych przygotowan, ale usmiechy na twarzach rodiznki wynagradzaja... mimo to chciałabym kiedys wyjechac na swieta zeby ktos robil za mnie

Odp: Ktoś brał udział w castingu do "MasterChef"

Oglądałam wczoraj masterszefa i mam pytanie jak to jest z tymi stekami, macie jakieś metody sprawdzania czy jest krwisty, średni i wysmażony? kiedys widziałam jak jakiś kucharz dotykał twarzy i krwisty to był jak policzek, średni jak podbródek a wysmażony jak czoło. ale przecież każdy ma trochę inną skórę nie? czy więcej tłuszczu itakdalej. jak wy sprawdzacie wysmażenie bez przekrajania?

Odp: Dziwne pary, czyli nietypowe połączenia smaków

Ja miewam słabość do maczania ogórków kiszonych w nutelli
śledź z ziemniakami za to nie jest dziwną parą, co lepiej pasuje do śledzia niż porcja ciepłych ziemniaczków z solą?!

Odp: Konkurs - Grzybowy wiersz

Mimo jesiennego chłodu
kiedy słońce wyjdzie zza chmur
biegnę hyc do samochodu
silnik śmieje się brum brum.
Kilka prostych, parę skrętów
las wyłania się zza zakrętu.
Z bagażnika biorę koszyk
nie ruszam się też bez kaloszy
i wśród drzew zaczynam łowy
w dłoni dzierżę nóż -
stalowy.
Robię pierwsze parę kroków
łepek brąz zauważam z boku
grzyb borowik - król to lasu
więc oszczędzam ambarasu
szybkim ruchem tnę przy mchu
- pająk w ustach, ja cię, tfu!
Wnet odpędzam pajęczyny
żaden wróg to dla dziewczyny!
I ochoczo idę dalej
patrzę i trę okulary
i choć maślaków wciąż się brzydzę
obok rosną smaczne rydze.
W trzy godziny kosz jest pełny,
i mój triumf - on zupełny!
A wracając myślę sobie
co ja dziś z tych grzybów zrobię?