Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Makaron deserowy brûlée

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny deser na bazie makaronu z rozpływającym się w ustach kremem czekoladowym i waniliowym z chrupiącą skorupką zasmakuje każdemu.

Makaron deserowy  brûlée Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron deserowy brûlée

 

  • Składniki na 3 desery:
  • 120 g muszelek makaronowych Mamma Mia
  • 100 g czekolady mlecznej
  • czubata łyżka gęstego serka waniliowego
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1,5 łyżeczki brązowego cukru

 

Sposób przygotowania:

Makaron deserowy brûlée
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu 5-7 minut. Makaron wyjmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Nad tą samą wodą po makaronie ustawiamy miskę z pokruszoną czekoladą, dodajemy serek waniliowy. Całość roztapiamy nad kąpielą wodną. Odstawiamy i dodajemy ugotowane muszelki Mamma Mia. Dobrze mieszamy, żeby masa czekoladowa pokryła dokładnie każdą muszelkę. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła z łyżką mąki- robimy jasną zasmażkę, którą zalewamy śmietanką i mlekiem. Dokładnie mieszamy trzepaczką, aby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Gładki krem dosładzamy cukrem waniliowym, perfumujemy skórką cytrynową. Makaron wykładamy po równo do 3 kokilek. Muszelki zalewamy sosem waniliowo-cytrynowym. Wierzch każdego deseru posypujemy brązowym cukrem, który następnie przypalamy za pomocą palnika. Jeśli nie mamy palnika możemy użyć zapalniczki. Makaron deserowy brûlée gotowy!
Makaron deserowy  brûlée
Etap 1 Makaron deserowy brûlée - gotowanie makaronu
Makaron deserowy  brûlée
Etap 2 Makaron deserowy brûlée - przygotowanie muszelek
Makaron deserowy  brûlée
Etap 3 Makaron deserowy brûlée - katrmelizowanie
Makaron deserowy  brûlée
Etap 4 Makaron deserowy brûlée - porcja w przekroju