Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 339]

Makaron udon z rzodkiewką i pak choi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nietypowe połączenie składników może w rezultacie zaskoczyć smakiem i dać początek zupełnie nowej potrawie.

Makaron udon z rzodkiewką i pak choi

Składniki:

Makaron udon z rzodkiewką i pak choi

 

  • makaron udon 2 porcje
  • Kapusta pak choi 2 małe
  • rzodkiewka kilka szt.
  • szczypiorek do smaku
  • olej sezamowy do smaku
  • olej arachidowy 1-2 łyżki
  • sos ostrygowy do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • Pieprz kolorowy w młynku
  • mleko sojowe 3-4 łyżki

Sposób przygotowania:

Makaron udon z rzodkiewką i pak choi
Podzielić na pojedyncze liście kapustę pak choi, wykroić grube nerwy i pokroić je w cienkie paseczki. Resztę liści osobno poszatkować.

Części grubsze podsmażyć na patelni i w trakcie skropić sosem sojowym.

Dodać pokrojone rzodkiewek, sos ostrygowy, po czym nakryć i poddusić.

Po kilku minutach dodać resztę pokrojonych liści - dusić kilka minut pod przykryciem. Do miękkich warzyw dodać pocietą skośnie dymkę.

Podlać całość mlekiem sojowym, skropić olejem sezamowym i dodać sporo świeżo zmielonego pieprzu. Dusić, aż większość mleka odparuje.

W międzyczasie ugotować al dente makaron udon, odcedzić i dołożyć do warzy, po czym przykryc na kilka minut. W tym czasie makaron wchłonie resztę mleka.