migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1175]

Makaron z wędzoną makrelą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lubimy wędzoną makrelę i przeróżne makarony ale jakoś zawsze bałam się połączyć ze sobą te dwa składniki w jednym daniu. Wydawało mi się, że nie będą ze sobą dobrze smakować. Jednak w końcu się odważyłam i połączyłam te dwa składniki.

Makaron z wędzoną makrelą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z wędzoną makrelą

 

  • 400 g makaronu, u mnie rurki
  • 1 wędzona makrela ok 300 g
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 2 żółtka
  • pieprz, sól
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaron z wędzoną makrelą
Nastawić wodę na makaron.

Wędzoną makrelę obrać ze skóry i ości, podzielić na małe kawałki, odstawić. Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Zrumienić lekko cebulę i dodać wędzoną makrelę. Smażyć jeszcze chwilę, aż cebula dobrze zmięknie.

Śmietankę wymieszać z żółtkami, doprawić dobrze świeżo zmielonym pieprzem i odrobina soli ( makrela jest dosyć słonawa).

Makaron ugotować al'dente. Osączyć nieco na sicie, zostawić trochę wody w której gotował się makaron.

Gdy cebulka zmięknie na patelnię wlać śmietanę wymieszaną z żółtkami. Dodać też ugotowany makaron. Patelnię cały czas trzymać na ogniu i mieszać aż sos zgęstnieje i połączy się z makaronem. Aby całość nie była zbyt sucha podlać odrobiną wody w której gotował się makaron.

Posypać natką pietruszki, wymieszać i można podawać.
Makaron z wędzoną makrelą
Wędzoną makrelę obrać ze skóry i ości, podzielić na małe kawałki, odstawić.
Makaron z wędzoną makrelą
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Zrumienić lekko cebulę i dodać wędzoną makrelę. Smażyć jeszcze chwilę aż cebula dobrze zmięknie.
Makaron z wędzoną makrelą
Śmietankę wymieszać z żółtkami, doprawić dobrze świeżo zmielonym pieprzem i odrobina soli ( makrela jest dosyć słonawa).
Makaron z wędzoną makrelą
Makaron ugotować al'dente. Osączyć nieco na sicie, zostawić trochę wody w której gotował się makaron.

Tagi:

makarony dania