jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Makaron ryżowy w orientalnym musie dyniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Makaron ryżowy w orientalnym musie dyniowym to bardzo dietetyczne i smaczne danie. Makaron ryżowy zwany makaronem długiego życia (jest niskokaloryczny) harmonizuje świetnie z pikantnym musem dyniowym z kokosową nutą.

Makaron ryżowy w orientalnym musie dyniowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron ryżowy w orientalnym musie dyniowym

 

  • 200 g makaronu ryżowego nitki
  • 500 g miąższu dyni
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1/2 łyżeczki imbiru suszonego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól i chilli do smaku
  • pół łyżeczki ostrego sosu chilli
  • pęczek cebuli dymki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron ryżowy w orientalnym musie dyniowym
Miąższ dyni i jabłko (pokrojone w kostkę) zalej bulionem i ugotuj do miękkości. Jeśli użyjesz wody, lekko ją posól. Gdy dynia będzie miękka, zmiksuj ją na mus, dodaj mleczko kokosowe. Dopraw mus imbirem, kurkumą, solą i chilli do smaku. Potrzymaj zupę jeszce kilka minut na małym ogniu. Zalej makaron lekko posolonym wrzątkiem i trzymaj go pod przykryciem wg wskazówek na opakowaniu. Odcedź makaron. Dodaj pikantny sos i posiekaną dymkę. Podawaj makaron zatopiony w musie dyniowym.
Makaron ryżowy w orientalnym musie dyniowym
Gdy dynia będzie miękka, zmiksuj ją na mus, dodaj mleczko kokosowe.
Makaron ryżowy w orientalnym musie dyniowym
Zalej makaron lekko posolonym wrzątkiem i trzymaj go pod przykryciem wg wskazówek na opakowaniu.
Makaron ryżowy w orientalnym musie dyniowym
Dodaj do makoaronu ryżowego posiekaną dymkę.