iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Makaron w sosie słodko-kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Danie z tych przygotowywanych na szybko bo z gotowym sosem, ale po to produkują takie sosy, abyśmy mogli sobie ułatwiać życie.

Makaron w sosie słodko-kwaśnym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaron w sosie słodko-kwaśnym

sos:

  • 1/2 kg karkówki wieprzowej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 słoik 720 ml gotowego sosu słodko-kwaśnego

dodatkowo:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie słodko-kwaśnym
Mięso umyć, osuszyć i pociąć w cienkie paseczki, następnie dodać do niego pieprz i sos sojowy, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny.

W woku lub w dużej patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso, następnie przykryć i chwilkę poddusić, aby zmiękło. Do miękkiego mięsa wlać sos i doprowadzić do zagotowania ( sos jest już smaczny i nie trzeba dodawać innych przypraw) .

W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i ugotować w niej makaron po odcedzeniu dodać do sosu, wymieszać i od razu podawać.
Makaron w sosie słodko-kwaśnym