wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Słodko kwaśne danie na 'talerzykach'

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne danie w sosie słodko kwaśnym podane na makaronowych "talerzykach" :)

Słodko kwaśne danie na 'talerzykach'

Składniki:

Słodko kwaśne danie na 'talerzykach'

 

  • SOS SŁODKO KWAŚNY:
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki (kopiasta)
  • 4 łyzki octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (dobrej jakości)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 0,5 płaskiej łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta soli

 

  • TALERZYKI:
  • 200 g makaronu pszennego (nitki)
  • 6 jajek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Słodko kwaśne danie na 'talerzykach'
Przygotowujemy SOS: do rondelka dodajemy ocet, cukier, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, posiekany drobniutko czonek, imbir, sól, mieszmy, zagotowujemy, natepnie zalewamy sos mąką wymieszanaz wodą, gotujemy aż sos zgęstnieje.



TALERZYKI: Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić pokroić na 3 cm kawałki. Jajka roztrzepać, doprawić solą pieprzem, dodać pokrojony makaron. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nałożyć równomiernie masę, smażyć na wolnym ogniu z dwóch stron, pilnując aby ciasto nie przywierało.

.

DANIE : Mięso polać sosem sojowym, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, odstawić.

Kalafior podzielić na małe różyczki, marchew obrać pokroić w krążki, pieczarki w plastry, fasolkę na 3 cm kawałki - podgotować ją wcześniej, groszek i fasolę odsączyć.. Na patelni podsmażyć mięso na łyżce oleju (ok 10 minut). Na osobnej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać marchew i kalafior, podsmażyć 5 minut, następnie dodać pieczarki, fasolkę szparagową, mięso mielone, smażyć 5 minut, zalać danie sosem słodko kwaśnym, dusić pod przykryciem do miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodać fasolę czerwoną i groszek.



Na usmażone "talerzyki" nakładać danie - pychotka!