grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Makaron z pesto orzechowo-ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron z pesto z orzechów włoskich i świeżych ziół tj. tymianek i rozmaryn, z dodatkiem soku z cytryny i parmezanu, szybkim w przygotowaniu i niezwykle smacznym daniem obiadowym.

Makaron z pesto orzechowo-ziołowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaron z pesto orzechowo-ziołowym

 

Sposób przygotowania:

Makaron z pesto orzechowo-ziołowym

Przygotowanie pesto

Makaron z pesto orzechowo-ziołowym
Pesto blendujemy na jednolitą masę lub pozostawiamy drobne kawałki orzechów wedle uznania.

Przygotowanie pesto rozpoczynamy od wyłuskania orzechów włoskich.

Do blendera wrzucamy wyłuskane orzechy włoskie, obrany ząbek czosnku, listki tymianku i rozmarynu. Wszystko blendujemy na jednolitą masę stopniowo dodając oliwę extravergine oraz 1-2 łyżki soku z cytryny.

Pesto doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie makaronu z pesto

W międzyczasie gotujemy makaronu al dente.

Pesto z orzechów włoskich i ziół mieszamy z 1-2 łyżkami wody po ugotowanym makaronie.

Makaron mieszamy z pesto, posypujemy startym parmezanem.


Tagi:

danie makaron