Sposób przygotowania:
Makaron z pesto z marchewkiETAP 1:
Przygotowanie makaronu z pesto z marchewki zaczynamy od ugotowania makaronu w dużej ilości dobrzej osolonej wody. Makaron gotujemy al dente.
W międzyczasie przygotowujemy pesto z marchewki.
Marchewki myjemy i obieramy bardzo cienko. Jeżeli marchewki pochodzą z ekologicznej uprawy nie wymagają obierania, wystarczy dobrze je umyć. Marchewki kroimy w drobną kostkę.
Marchewki i obrany ząbek czosnku blendujemy, stopniowo dodając oliwę extravergine. Dodajemy 2-3 łyżki startego parmezanu. Pesto doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
Ser tofu kroimy w plastry i grillujemy na patelni bez dodatku tłuszczu.
Natkę pietruszki myjemy i kroimy w drobne kawałki.
Ugotowany makaron odcedzamy.
Pesto z marchewki mieszamy z 2 łyżkami wody po ugotowanym makaronie.
Makaron mieszamy z pesto. Dekorujemy kawałkami grillowanego sera tofu i natką pietruszki.