grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Makaron z pesto z marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na bardzo szybki i smaczny obiad: makaron z pesto z marchewki, który podałam z grillowanym tofu i natką pietruszki.

Makaron z pesto z marchewki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron z pesto z marchewki

 

  • 300 g makaronu
  • 2 marchewki
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g sera tofu
  • natka pietruszki
  • oliwa extravergine
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron z pesto z marchewki

ETAP 1:

Makaron z pesto z marchewki
Pesto z marchewki możemy przyprawić kurkumą lub imbirem.

Przygotowanie makaronu z pesto z marchewki zaczynamy od ugotowania makaronu w dużej ilości dobrzej osolonej wody. Makaron gotujemy al dente.

W międzyczasie przygotowujemy pesto z marchewki.
Marchewki myjemy i obieramy bardzo cienko. Jeżeli marchewki pochodzą z ekologicznej uprawy nie wymagają obierania, wystarczy dobrze je umyć. Marchewki kroimy w drobną kostkę.

Marchewki i obrany ząbek czosnku blendujemy, stopniowo dodając oliwę extravergine. Dodajemy 2-3 łyżki startego parmezanu. Pesto doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy.

Ser tofu kroimy w plastry i grillujemy na patelni bez dodatku tłuszczu.

Natkę pietruszki myjemy i kroimy w drobne kawałki.

Ugotowany makaron odcedzamy.

Pesto z marchewki mieszamy z 2 łyżkami wody po ugotowanym makaronie.
Makaron mieszamy z pesto. Dekorujemy kawałkami grillowanego sera tofu i natką pietruszki.