Sposób przygotowania:
Placuszki z piersi kurczakaPrzygotowanie dodatków do placuszków
Przygotowanie placuszków zaczynamy od oczyszczenia piersi z kurczaka ze zbędnych błonek lub żyłek. Piersi z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę ok. 1 cm.
Paprykę oczyszczamy gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. Natkę pietruszki myjemy i drobno kroimy.
Kukurydzę odsączamy z nadmiaru wody.
Przygotowanie placuszków
W misce miksujemy jajka z mąką. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i suszonego oregano.
Dodajemy pierś z kurczaka, paprykę, kukurydzę i natką pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.
Placuszki nakładamy partiami na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy. Smażymy ok. 4-5 minut z każdej strony na złoty kolor.