grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Placuszki z piersi kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placuszki z piersi kurczaka na szybki i smaczny obiad. Placuszki przygotowane są z dodatkiem czerwonej papryki i kukurydzy, aromatyzowane oregano i natką pietruszki.

Placuszki z piersi kurczaka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placuszki z piersi kurczaka

 

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 50 g kukurydzy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki
  • suszone oregano
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Placuszki z piersi kurczaka

Przygotowanie dodatków do placuszków

Placuszki z piersi kurczaka
Czerwoną paprykę możemy zastąpić również suszonymi pomidorami, które dadzą placuszkom dodatkowego aromatu.

Przygotowanie placuszków zaczynamy od oczyszczenia piersi z kurczaka ze zbędnych błonek lub żyłek. Piersi z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę ok. 1 cm.

Paprykę oczyszczamy gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. Natkę pietruszki myjemy i drobno kroimy.

Kukurydzę odsączamy z nadmiaru wody.

Przygotowanie placuszków

Placuszki z piersi kurczaka
Placuszki smażymy w pewnej odległości od siebie, aby nie przykleiły się do siebie.

W misce miksujemy jajka z mąką. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i suszonego oregano.

Dodajemy pierś z kurczaka, paprykę, kukurydzę i natką pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.

Placuszki nakładamy partiami na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy. Smażymy ok. 4-5 minut z każdej strony na złoty kolor.