Sposób przygotowania:
Spaghetti z pesto z kalafiora
Na suchą patelnię wsypać orzechy i płatki migdałowe, uprażyć na złoty kolor, wystudzić. Do rozdrabniacza wrzucić różyczki kalafiora. Zmiksować (na 2-3 razy w zależności od wielkości kalafiora i pojemnika). Do rozdrabniacza wrzucić suszone pomidory, migdały i orzechy oraz ząbek czosnku. Wlać troszkę oleju (zalewy z pomidorów) i zmiksować.Całość przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła i przyprawę suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, dodać oleju aby całość nie była zbyt sucha. Wymieszać dokładnie. Tak przygotowane pesto można schować do lodówki na 2-3 dni (dobra opcja dla zapracowanych, po powrocie do domu obiad gotowy w 10 minut). Dodatkową oliwę wlać do garnka, wrzucić pesto, smażyć 2 minuty co chwilę mieszając. Makaron ugotować al dente, odcedzić. Wrzucić do pesto, dodać 3-4 łyżki wody z gotowania, wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać pomidorami z czosnkiem i bazylią. Podawać od razu