Pablito

Pablito

Kucharz
[Przepisów: 10]

Makaron z serkiem topionym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

prosta, szybka w przygotowaniu potrawa lubiana przez dzieci

Makaron z serkiem topionym

Składniki:

Makaron z serkiem topionym

 

  • paczka makaronu (500g) raczej drobnego np. muszelki,
  • 1/4 kostki masła,
  • garść tartego Parmegiano Reggiano,
  • 2 kostki serka topionego (2x100g) Złoty Ementaler,
  • sól,

Sposób przygotowania:

Makaron z serkiem topionym
Makaron gotujemy wyjątkowo pod przykryciem w małej ilości osolonej wody (ok 1 - 1,5 l.). Gdy będzie już al dente, a nie cała woda się wchłonie, wtedy odlewamy jej nadmiar, tak aby makaron pozostał "baaardzo wilgotny", ale żeby nie była to zupa. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło. Po rozpuszczeniu dodajemy serki i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia, wtedy wsypujemy tarty parmezan i dalej mieszamy do momentu uzyskania kremowego sosu.
Jest to banalnie proste, a zarazem bardzo smaczne danie, dzieci to uwielbiają.

Tagi:

makaron tarta