jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pstrąg łososiowy duszony w selerze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pstrąg łososiowy duszony w selerze i estragonie jest daniem bardzo aromatycznym. Można podać go na obiad lub kolację.

Pstrąg łososiowy duszony w selerze

Składniki:

Pstrąg łososiowy duszony w selerze

 

  • 300 g pstrąga łososiowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 1/2 selera
  • 2 łodygi selera
  • 1 łyżka suszonego estradonu
  • 100 ml śmietanki
  • sól i pieprz biały do smaku

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy duszony w selerze

Przygotowanie warzyw

Pstrąg łososiowy duszony w selerze
Seler korzeniowy zetrzyj w łezkę, naciowy w plasterki.

Obierz warzywa. Seler korzeniowy zetrzyj w łezkę, naciowy w plasterki a cebulę w piórka.

Duszenie warzyw

Pstrąg łososiowy duszony w selerze
Szklimy cebulę na patelni, dodajemy seler korzeniowy i naciowy

Szklimy cebulę na patelni, dodajemy seler korzeniowy i naciowy. Dodajemy estragon. Lekko solimy i pieprzymy. Podlewamy śmietanką i dusimy warzywa do miękkości.

Duszenie ryby w warzywach

Pstrąg łososiowy duszony w selerze
Układamy rybę na patelni i dusimy w warzywach

Czyścimy rybę, kroimy ją na kawałki. Układamy rybę na patelni i dusimy w warzywach bardzo krótko przewracając na drugą stronę.

Doprawianie i wydanie

Pstrąg łososiowy duszony w selerze
Doprawiamy rybę ostatecznie soą i pieprzem.

Rybę po przewróceniu na drugą stronę nakrywamy warzywami. Doprawiamy danie ostatecznie sola i pieprzem. Podajemy danie z dodatkiem pieczywa, ryżu lub ziemniaków.