misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 681]

Makaron z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybki i niedrogi sposób na syty obiad. Znika szybciej niż gotuje się makaron. Dziewczynki już pytają kiedy znowu będzie.

Makaron z truskawkami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Makaron z truskawkami

 

  • 120 g makaronu ( u mnie kokardki)
  • 180 g truskawek
  • 1--2 łyżeczki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Makaron z truskawkami
Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Następnie tniemy je na mniejsze kawałki, które przekładamy do miski. Dodajemy do nich niewielką ilość cukru trzcinowego i dokładnie mieszamy. Odstawiamy, by owoce puściły sok.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości lub al dente. To zależy od naszych upodobań. Gdy makaron będzie miękki ( lub al dente) odlewamy wodę, a do garnka z makaronem przekładamy truskawki razem z sokiem, który puściły.

Całość dokładnie mieszamy.

Podajemy od razu po przygotowaniu.
Makaron z truskawkami
Truskawki dokładnie myjemy osuszamy i pozbawiamy szypułek
Makaron z truskawkami
Owoce tniemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski
Makaron z truskawkami
Do pokrojonych owoców dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy
Makaron z truskawkami
Owoce posypane cukrem odstawiamy by puściły sok
Makaron z truskawkami
Makaron gotujemy do miękkości lub al dente
Makaron z truskawkami
Do gorącego makarony wrzucamy owoce wraz ze sokiem
Makaron z truskawkami
Całość dokładnie mieszamy

Tagi:

makaron