iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1275]

Makaron w pomidorowym sosie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Makaron przygotowany troszkę na szybko bo baza do sosu jest gotowy sos ze słoika, ale i tak danie jest przepyszne.

Makaron w pomidorowym sosie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaron w pomidorowym sosie

sos:

  • 30 dag wędzonego boczku
  • 1/4 małego selera
  • 1 słoik gotowego sosu do makaronu
  • 1 puszka czerwonej kukurydzy

dodatkowo:

  • 40 dag dowolnego grubego makaronu

Sposób przygotowania:

Makaron w pomidorowym sosie

ETAP 1:

Makaron w pomidorowym sosie
Skwarki z boczku odsączyć na papierowym ręczniku.

Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni, następnie zdjąć z patelni na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu, a powstały tłuszcz zlać do słoiczka ( przyda się nam w innym czasie).

ETAP 2:

Makaron w pomidorowym sosie
Seler tylko podsmażyć ma być chrupiący w potrawie.

Seler obrać i pokroić w cieniutkie paseczki po zlaniu tłuszczu patelnia dalej jest tłusta i na tej patelni zrumienić pokrojony seler. Kiedy seler się zrumieni na patelnię przelać sos ze słoika, dolać 1/2 szklanki wody i dołożyć odsączona z zalewy kukurydzę, zagotować.

ETAP 3:

Makaron w pomidorowym sosie
Sos jest doprawiony i boczek jest słony więc nie trzeba doprawiać.

Na koniec dodać podsmażony boczek i dosypać 1/2 łyżeczki mielonej papryki.

ETAP 4:

Makaron w pomidorowym sosie
Zaraz po wymieszaniu potrawę podawać.

Makaron ugotować w sporej ilości osolonej wody i zaraz po odcedzeniu dodać do sosu, wymieszać i podawać, przed podaniem posypać zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.

Tagi:

dania makaron sos