Sposób przygotowania:
Makaronowa sałatka Eli z kurkami
Kurki umyć i przebrać.Do wrzącej wody dodać sól,ocet,wrzucić kurki,gotować 5 minut i wybrać łyżką cedzakową,ze względu na piasek..Cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać olej,dodać cebulę,kurki,przyprawić solą,pieprzem i smażyć około 15 minut.Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować al dente (lekko twardawy),odcedzić i przelać zimną wodą.Paprykę umyć,usunąć szypółkę i pestki.Szynkę i paprykę pokroić w kostkę.Umytą i osuszoną natkę pietruszki posiekać.Do makaronu dodać szynkę,paprykę,kurki (kilka odłożyć do dekoracji),natkę,doprawić solą,pieprzem (uważać bo majonez jest pikantny),dodać majonez (według uznania) i wymieszać.Przełożyć sałatkę do salaterki i udekorować odłożonymi kurkami.Smacznego!
Sarenka
dusia30