Kurka, czyli pieprznik jadalny jest to grzyb jadalny powszechnie występujący w lasach półkuli Północnej strefy klimatu umiarkowanego oraz Australii. Znana tez jest pod takimi nazwami jak: stroczek lisica, kurka żółta, lisiec, pieprzyk jadalny, pieprznik gąska. Zaliczana jest do grzybów wieloowocnikowych. Można je już zbierać od czerwca w lasach iglastych oraz liściastych. Doskonale rośnie na piaszczystych, kwaśnych glebach. Ich jasnożółta barwa przechodząca do pomarańczowożółtej sprawia, że są dobrze widoczne w ściółce leśnej. Kapelusze osiągają do 12 cm średnicy, trzony zaś ma około 3 – 6 cm wysokości. Miąższ kurek jest koloru białego lub bladożółtego o zwartej konsystencji. Zapach jest dość charakterystyczny, korzenny lekko pieprzowy, natomiast w smaku jest łagodna, kwaskowata lub lekko pikantna.
Zawartość
Kurka podobnie jak i inne grzyby w większości składa się z wody. Natomiast sucha masa to przede wszystkim białko, w dużej mierze egzogenne, czyli dostarczane dla organizmu z pożywieniem. Poza tym witaminy: głównie z grupy B - B1, B2, PP, C, D, A. kurka jest rekordzistką zawartości witaminy B1 i może równać się pod tym względem z drożdżami piekarskimi. Zawiera też wapń, fosfor, sód, potas, żelazo, miedź, cynk, jod, mangan. Nie jest prawdą, że grzyby – w tym i kurki – nie posiadają składników odżywczych, a jedynie walory smakowe. Warto nasze diety wzbogacić o pyszne kurki.
Działanie
Kurki są małokaloryczne, dlatego też można je włączyć do diet odchudzających. Jednak należy pamiętać, że są ciężkostrawne, zatem nie są polecane dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym.
Zastosowanie
Można je wykorzystać jako baza do zup, sosów, kremów, czy też jako składnik farszów. Możemy też je podawać jako przystawka w formie marynowanej, pieczonej, grillowanej czy duszonej. Zbytnio nie nadaje się do suszenia.
Zawartość
Kurka podobnie jak i inne grzyby w większości składa się z wody. Natomiast sucha masa to przede wszystkim białko, w dużej mierze egzogenne, czyli dostarczane dla organizmu z pożywieniem. Poza tym witaminy: głównie z grupy B - B1, B2, PP, C, D, A. kurka jest rekordzistką zawartości witaminy B1 i może równać się pod tym względem z drożdżami piekarskimi. Zawiera też wapń, fosfor, sód, potas, żelazo, miedź, cynk, jod, mangan. Nie jest prawdą, że grzyby – w tym i kurki – nie posiadają składników odżywczych, a jedynie walory smakowe. Warto nasze diety wzbogacić o pyszne kurki.
Działanie
Kurki są małokaloryczne, dlatego też można je włączyć do diet odchudzających. Jednak należy pamiętać, że są ciężkostrawne, zatem nie są polecane dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym.
Zastosowanie
Można je wykorzystać jako baza do zup, sosów, kremów, czy też jako składnik farszów. Możemy też je podawać jako przystawka w formie marynowanej, pieczonej, grillowanej czy duszonej. Zbytnio nie nadaje się do suszenia.