Dota36

Dota36

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Makówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wigilia bez makówek, nie była by wigilią!!! Doskonały deser:)

Makówki

Składniki:

Makówki

 

  • Składniki:25 dkg maku
  • 1 strucla lub 2 duże bułki
  • 0,5 litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki miodu
  • 10dkg rodzynek-sparzone
  • 10dkg migdałów bez skórki posiekać
  • 10 dkg orzechów włoskich,lub laskowych
  • 2 cukry waniliowe
  • odrobina olejku migdałowego
  • kokos do dekoracji

Sposób przygotowania:

Makówki
Mak ugotować,zemleć z 2 razy.Do misy wsypujemy:strucle lub bułki pokrojone w kostkę ok. 1cm.,wsypujemy wszystkie bakalie. Mleko zagotowujemy dodajemy cukier miód,cukier wanil.oraz mak chwilkę zagotować, z 5 min.,następnie troszkę wystudzić i wylać to do misy,dodać olejek, dokładnie,delikatnie wymieszać i wyłożyć do miseczek,posypać,kokosem i udekorować orzeszkami,rodzynkami.Życzę Smacznego! Zdiątko wkrótce dodam,24.12.2010r.

Tagi:

beza mak bezy