Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Makówki - coś słodkiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nietypowy deser z makiem dla łasuchów, potrawa wigilijna rodem ze śląska

Makówki - coś słodkiego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makówki - coś słodkiego

 

  • puszka gotowej masy makowej
  • 2 szklanki mleka
  • bakalie, np migdały, rodzynki, orzechy włoskie, śliwki suszone
  • morele w syropie
  • 3 bułki kajzerki
  • 5-6 łyżek cukru

 

Sposób przygotowania:

Makówki - coś słodkiego
Masę makową przekładamy do garnka, wlewamy mleko i zagotowujemy. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i posiekane migdały, posiekane orzechy i śliwki, rodzynki, pokrojone morele. Dodajemy cukier i gotujemy kilka minut. Bułki kroimy w kromki. Masę makową próbujemy, ewentualnie dosładzamy i zdejmujemy z ognia. Na dnie miski układamy warstwę kromek z bułki, zalewamy częścią masy i znowu układamy warstwę bułek i zalewamy i tak na przemian. Czekamy aż wystygnie i wkładamy do lodówki, Podajemy schłodzone, nabieramy łyżką. Smacznego :)
Makówki - coś słodkiego
Migdały zaparzamy kilka minut, obieramy ze skórki i siekamy
Makówki - coś słodkiego
Pozostałe bakalie również kroimy i wrzucamy
Makówki - coś słodkiego
Bułki kroimy w kromki i układamy na dnie naczynia
Makówki - coś słodkiego
Zalewamy masą makową i tak na przemian, potem schładzamy